FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

PRAG - Češka neće ograničavati zapošljavanje hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, rekao je češki premijer Petr Nečas, prenosi agencija ČTK. "Želim naglasiti da se vlada drži svoje politike nedvosmislenog promicanja slobode kretanja radnika. Češka nije nikada uvodila ograničenja za nove članice EU-a, niti namjerava uvoditi bilo kakva Hrvatskoj", rekao je Nečas nakon sastanka vlade. Istaknuo je da je nakon ulaska Češke u EU 2004. situacija na tržištima rada, uključujući zapadnim, pokazala da su ograničenja uvedena, među ostalima, i za češke državljane bila nepotrebna. U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja u kojem države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", to jest početno ograničenje pristupu tržištu rada od 2 godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još 3 godine te uz opravdan razlog za dodatne 2 godine.

SARAJEVO - Na javni poziv za stambeno zbrinjavanje izbjeglih osoba do sada se prijavilo 2. 213 obitelji koji trenutačno žive na području Hrvatske, a žele se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, no očekuje se kako će se ta brojka povećati jer poziv ostaje otvoren do rujna, izvijestio je u četvrtak ministar za izbjeglice Republike Srpske Davor Čordaš (HDZ BiH) generalnu konzulicu Hrvatske u Banjoj Luci Dunju Jevak. Kako se navodi u priopćenju iz Čordaševa ureda, najveći broj prijava odnosi se na obitelji koje žele obnoviti stambene objekte na području Republike Srpske, a do sada je registrirano njih 1835. Javni poziv za potporu pri trajnom zbrinjavanju izbjeglica odnosi se i na one koji su odlučili trajno ostati u mjestima u koja su izbjegli. Tako će u okviru ovog regionalnog programa biti osigurana i potpora za 600 srpskih obitelji koje su izbjegle iz Hrvatske i odlučile se trajno nastaniti u BiH odnosno na teritoriju RS.

SOFIJA - Bugarska stranka desnog centra GERB koja je na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojila najviše glasova, traži da se izborni rezultati ponište zbog kršenja zakona, rekao je u četvrtak njezin čelnik Bojko Borisov. GERB je osvojio 97 mjesta u parlamentu od 240 zastupnika i kaže da je potpora pogođena objavom državnog odvjetnika u subotu da su pronađeni ilegalni glasački listići u tiskari u vlasništvu jednog od općinskih vijećnika te stranke. Stranka čija je vlada dala ostavku nakon prosvjeda u veljači protiv niskog životnog standarda u ovoj najsiromašnijoj zemlji Europske unije ima malo izgleda za formiranje vlade jer druge stranke odbijaju surađivati s njom. "Danas ili sutra GERB će uputiti žalbu ustavnom sudu te će zatražiti poništenje izbora", rekao je Borisov koji želi ponovno održavanje izbora. "Razlog je teško kršenje zakona dan prije održavanja glasovanja", rekao je.

ZAGREB - Američki predsjednik Barack Obama zatražio je i prihvatio u srijedu ostavku ravnatelja Porezne uprave (IRS) nastojeći popraviti štetu triju afera koje su istodobno pogodile njegovu vladu i prijete obilježiti njegov drugi mandat, pišu u četvrtak mediji. Ostavka Stevena Millera prvi je važan korak Bijele kuće u pokušaju smirivanja napetosti nastalih otkrićem da je IRS ciljano istraživao konzervativne političke skupine koje su tražile oslobađanje od plaćanja poreza. Postupak IRS-a "nedopustiv je i neopravdan", priopćio je Obama, piše The Washington Post. Osim IRS-a Obami su za vratom još dvije afere: zapljena ispisa telefonskih poziva novinske agencije Associated Press, za što je odgovorno ministarstvo pravosuđa, te kongresna istraga je li Obamina vlada pokušala prikriti propuste u osiguranju nakon smrtonosnih napada u Bengaziju u Libiji 11. rujna 2012.

BERLIN - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u četvrtak je izjavio da Berlin i Pariz dobro surađuju i otvoreno razgovaraju te da neće javno kritizirati Francusku. "Mi zaista dobro surađujemo i otvoreno razgovaramo s našim francuskim partnerima", kazao je Schaeuble na forumu o Europi u Berlinu, poručivši da Njemačka "neće javno kritizirati Francusku". Schaeuble se, naime, iznervirao zbog pitanja novinara da li Berlin "gubi strpljenje" s Parizom, a njemačka vlada u posljednje vrijeme tvrdoglavo odbija išta komkentirati u svezi s Francuskom. "U Francuskoj postoje i druge političke opcije...ali kao kolege ministri, mi surađujemo", dodao je Schaeuble. Bez obzira što je rekao da Njemačka ne želi javno kritizirati Francusku, Schaeuble je ocijenio da se zadatak Pariza, koji je obećao strukturne promjene u zamjenu za dvogodišnju odgodu smanjenja javnog deficita, ne čini nimalo lak. "Taj mi se zadatak, kada vidim francusko javno mnijenje i francuske sindikate, čini težak", rekao je Schaeuble.

LJUBLJANA - Slovenija će u ovoj godini za plaće u javnom sektoru potrošiti 6,4 posto manje sredstava nego 2012., a plaće će se na toj razini zadržati i 2014., izjavio je u četvrtak ministar za unutarnje poslove i javnu upravu Gregor Virant. "Time će Slovenija, što se tiče plaća u javnom sektoru, ispuniti fiskalni cilj koji je vlada obećala u dokumentima koje je poslala Europskoj komisiji", rekao je Virant na konferenciji za novinare u Ljubljani, na kojoj je predstavio dogovor što ga je u pregovorima potvrdila većina sindikata, a trebao bi biti potpisan idućeg tjedna i unesen u zakon o izvršavanju proračuna, kako bi stupio na snagu s 1. srpnja. Spomenutim dogovorom sa sindikatima i odredbama o restrikciji plaća javnih službenika koje su prenesene iz prošle godine Slovenija će u proračunu za ovu i iduću godinu ostvariti ukupne uštede od 450 milijuna eura, rekao je Virant, dodavši da je važno da je postignut kompromis i socijalni mir jer se sindikati odriču mogućnosti prosvjeda protiv restrikcija i štrajka.

JERUZALEM - Izrael planira ozakoniti četiri neovlašteno izgrađena naselja na Zapadnoj obali, samo nekoliko dana prije nego što će regiju ponovno posjetiti američki državni tajnik John Kerry u nastojanju da ponovno pokrene mirovne pregovore. Izraelci šalju različite signale kada je riječ o politici naseljavanja koju međunarodna zajednica osuđuje, a Kerry nastoji da se obnove mirovni pregovori prekinuti 2010. Tada su Palestinci napustili pregovore ljutiti zbog izraelske izgradnje naselja na okupiranim teritorijima na kojima oni žele osnovati vlastitu državu. U odgovoru na peticiju koju je Vrhovnom sudu poslala skupina Mir sada koja se protivi izgradnji naselja, vlada navodi kako je poduzela korake da retroaktivno ozakoni četiri naselja koja su na području Zapadne obale izgrađena bez službenog dopuštenja.

LONDON - Dvoje zdravstvenih djelatnika u Saudijskoj Arabiji zarazilo se novim koronavirusom od pacijenata koje su liječili što je prvi dokaz prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka u bolnici, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Novi koronavirus ili nCoV iz obitelji je virusa iz koje je obitelji potekao i SARS (Teški akutni respiratorni sindrom), što se 2003. proširio iz Kine i usmrtio više od 800 osoba. "Ovo je prvi puta da je kod zdravstvenih djelatnika dijagnosticirana infekcija novim koronavirusom pošto su bili u dodiru sa zaraženim pacijentima", objavio je WHO u srijedu kasno navečer u Ženevi. Oboljeli zdravstveni djelatnici su 45-godišnji muškarac koji je obolio 2. svibnja i u kritičnom je stanju, te 43-godišnja žena koja je oboljela 8. svibnja, a njezino je stanje stabilno, navodi WHO.

NEW YORK - General Electric i Boeing su upozorili zračne kompanije na mogući problem s motorom na Boeingovom jumbo jetu 777-300ER, nakon što su motori tog zrakoplova dva puta ove godine stali usred leta. Radi se o problemu na motoru GE90-115B, tj. mjenjačkoj kutiji koju proizvodi talijanska tvrtka Avio SpA. Prema prvim procjenama, uzrok problema bi mogao biti u materijalu. Trenutno je u funkciji oko 1.150 motora GE90-115B, a problem s mjenjačkom kutijom zahvaća 118 uređaja proizvedenih u razdoblju od rujna prošle godine do ožujka ove godine. General Electric šalje zračnim kompanijama nove dijelove motora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙