FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da Sjedinjene Američke Države podupiru proces približavanja Srbije europskim integracijama i potvrdio da će 21. svibnja putovati na sastanak u Bruxelles posvećen primjeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od 19. travnja, izvijestila je u četvrtak Radio-televizija Srbije (RTS). Dačić je, nakon razgovora s američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom u Washingtonu, gdje se nalazi u višednevnom posjetu, rekao za RTS da je Srbija od Amerike dobila političku podršku za primjenu bruxelleskog sporazuma. Po Dačićevim riječima, bude li sporazum s Prištinom primijenjen na vrijeme, SAD će upotrijebiti svoj međunarodni utjecaj da zemlje članice Europske unije (EU) donesu odluku od datumu za početak pristupnih pregovora sa Srbijom.

BEOGRAD - Predsjednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, u Sočiju će 24. svibnja, nakon trogodišnjih priprema i usuglašavanja, potpisati sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje, piše u četvrtak beogradski tisak. Tim dokumentom, s kojem se suglasila i srbijanska vlada, bit će definirana ključna načela na kojima će se temeljiti buduća suradnja Beograda i Moskve, navode "Večernje novosti". List objašnjava da je riječ o dokumentu koji se "ne bavi detaljima suradnje, već ukazuje na visoku razinu političkih odnosa između Srbije i Rusije" i "izražava spremnost da se oni i dalje unapređuju u područjima koje su od obostranog interesa".

LONDON - Nagađanja oko korištenja kemijskog oružja u građanskom ratu u Siriji do sada nisu bila nezavisno potvrđena, no BBC u četvrtak javlja da je došao u posjed video snimki koje bi mogle potvrditi da je to oružje, zabranjeno po međunarodnim konvencijama, ipak korišteno u sukobu režimskih snaga Bašara al-Asada i pobunjenika. Bliskoistočni izvjestitelj BBC-a posjetio je Saraqeb, grad na sjeveru Sirije, gdje su mu očevici kazali da su vladini helikopteri prošli mjesec bacili najmanje dvije bombe s otrovnim plinom, ustupivši mu i video materijal. "Bio je to strašan, zagušujući smrad. Uopće niste mogli disati, a ni gledati. Ništa nisam vidio tri, četiri dana", kazao je za BBC Mohamed Khatib, sin Maryam Khatib koja je preminula nakon tog napada zbog problema s disanjem. I britanska i američka vlada tvrde da je sve više dokaza koji govore u prilog da sirijska vlada koristi kemijsko oružje, a vlada u Damasku to odlučno opovrgava.

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra kako Sarajevo nije mjesto na kojemu bi trebalo obilježiti 100 godina od atentata u kojemu je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, a od lidera EU i šefova država-članica zatražio je da odustanu od nakane da baš u glavnom gradu BiH iduće godine upriliče središnje podsjećanje na događaj koji je bio uvodom u Prvi svjetski rat. Dnevne novine u RS u četvrtak su integralno, u formi oglasa, objavile Dodikovo pismo "predsjednicima EU i Europske komisije i šefovima država ili vlada zemalja-članica EU". U pismu, koje zauzima cijelu stranicu novina, Dodik naširoko obrazlaže svoje protivljenje nakani da se u Sarajevu u lipnju 2014. godine obilježi 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

ISTANBUL - Iranski pregovarač Said Džalili kazao je u četvrtak u Istanbulu da su njegovi razgovori prethodnog dana u tom gradu sa šeficom diplomacije EU-a Catherine Ashton o iranskom nuklearnom programu bili "dugi i korisni" te da su strane odlučile nastaviti pregovore. Prethodni sastanak 5. i 6. travnja u Almatiju, u Kazahstanu, nije donio napredak u pregovorima između skupine 5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka) i Irana. "Imali smo duge i korisne rasprave jučer navečer, kao što je rekla Ashton. Imali smo priliku ući u detalje i odlučiti da nastavimo raditi i održavati naše razgovore", rekao je Džalili novinarima. "Naši prijedlozi u Almatiju bili su jako dobri", ocijenio je Džalili, ističući da je skupina 5+1 željela međusobno razgovarati prije nego odgovori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙