FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako predlaže da se obrtnicima i poduzetnicima s godišnjim prometom do tri milijuna kuna omogući plaćanje PDV-a po naplaćenoj, a ne ispostavljenoj fakturi, kako bi im se olakšao tijek novca, ali i ispravila nepravda koju im nanose oni koji na temelju njihove ispostavljene ali neplaćene fakture umanjuju svoju poreznu obvezu. Male na tržištu treba zaštititi u vremenima nelikvidnosti, kada je vrlo teško naplatiti fakturu i treba razumjeti da na tijek novca kod malih tvrtki treba posebno obratiti pažnju, kazao je Maras u razgovoru s novinarima nakon dodjele nagrada "Zlatna bilanca" Financijske agencije. Odbacio je nagađanja da je zbog tog prijedloga u sukobu s ministrom financija Slavkom Linićem. Svoj je prijedlog Maras pojasnio činjenicom da tvrtke koje ne plate fakturiranu robu ili uslugu na temelju te fakture "umanjuju svoju poreznu osnovicu i na taj način imaju benefit, a to je nepravedno i najviše utječe na one najmanje na tržištu". U najmanje ubraja obrtnike i poduzetnike s godišnjim prometom do tri milijuna kuna te ističe da Hrvatska ne bi bila jedina država u Europskoj uniji koja bi na taj način riješila taj problem, jer to primjenjuje desetak zemalja EU, uz različitu visinu prometa.

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prva su tri mjeseca ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 958,8 milijuna kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 31 banku koje je danas objavila Hrvatska narodna banka. Bruto dobit banka je za čak 25,7 posto, ili za 331,8 milijuna kuna manja od dobiti prije oporezivanja koju su 32 banke, također prema nerevidiranim podacima, iskazale prošle godine za prvo tromjesečje 2012. Na popisu je ove godine jedna banka manje s obzirom da je krajem prošle godine Međimurska banka, koja je bila članica PBZ grupe, pripojena Privrednoj banci Zagreb. Ukupna aktiva 31 banke u Hrvatskoj na kraju ožujka ove godine iznosila je 398,3 milijarde kuna, što je za 0,40 posto manje nego na kraju prošle godine. Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj iznosila je 20,62 posto. Od ukupno 31 banke dobit u poslovanju iskazala je 21, dok je deset banaka zabilježilo gubitak, u ukupnom iznosu od 152,8 milijuna kuna.

ZAGREB - Uprava HŽ Carga priopćila je kako poštuje pravo radnika na industrijske akcije, ali upozorava da je restrukturiranje neophodno jer tvrtka posluje prema tržišnim načelima. Uprava ističe da je restrukturiranje neophodno za poslovanje sukladno potrebama tržišta, tj. gospodarskih i ekonomskih zahtjeva uoči predstojeće liberalizacije tržišta koja će nastupiti 1. srpnja, nakon ulaska Hrvatske u EU. Sindikat strojovođa Hrvatske u HŽ Cargu organizirao je danas dvosatni štrajk, a istovremeno su članovi Sindikata željezničara Hrvatske prosvjedovali na Markovu trgu. Sindikati upozoravaju na loše stanje u HŽ-ovim tvrtkama, ugroženu sigurnost prometa, nepostojanje socijalnog dijaloga, nerješavanje ogromnih problema, promašene poslovne odluke i kršenje radničkih prava. Strojovođe su između 12 i 14 sati zaustavili teretne vlakove na prugama i manevarske lokomotive na ranžirnim kolodvorima. Po podacima Uprave HŽ Carga, zbog zaustavljanja 27 vlakova nije bilo većih poteškoća u obavljanju teretnog prijevoza. Negativne posljedice nastat će u predaji međunarodnih teretnih vlakova susjednim željezničkim upravama, tj. prijevoznicima koji djeluju na njihovom području, kažu u HŽ Cargu.

ZAGREB - Predstavnici pet željezničkih sindikata nakon što su na današnjem sastanku saslušali ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića, koji im je ukazao na potrebu modernizacije i restrukturiranja HŽ-a, i predali mu svoje zahtjeve, odbili su razgovarati s predstavnicima svoje uprave i napustili sastanak. Ministar Hajdaš Dončić sindikalcima je poručio da željeznicu promatra kao tri zasebne tvrtke u kojima se odvijaju planovi restrukturiranja u što su ušle u studenom prošle godine, kad je prestajao postojati HŽ Holding, priopćeno je iz Ministarstva. Ministar je obećao sindikatima da plaće zaposlenika neće doći u pitanje. "Možda ona u HŽ Cargu kasni koji dan, ali i HŽ Putnički i HŽ Infrastruktura redovno dobivaju plaće". "Željeznice imaju veliku priliku pokrenuti zamašnjak modernizacije i građevinskog i gospodarskog rasta. U njih će to 2020. godine biti uloženo tri milijardi eura. Apeliram da tu priliku ne propustimo i pokušamo nadoknaditi ono što je godinama zanemareno. Vaše je legitimno pravo štrajkati“, naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

ZAGREB - Croatia Airlines je zbog štrajka pilota i stjuardesa samo jučer izgubio milijun kuna, a ako sindikati nastave štrajkati, do kraja dana šteta će premašiti dva milijuna kuna, doznaje se od kompanije. "Izravna šteta jučer je iznosila milijun kuna, a s obzirom da je za današnje letove predbilježeno više putnika nego u utorak, šteta bi danas mogla biti još veća nastave li sindikati štrajkati", rekao je glasnogovornik te aviokompanije Davor Janušić. Osim izravne štete, koja u najvećem dijelu nastaje zbog najma zamjenskih zrakoplova, kompanija trpi i neizravne štete zbog narušenog ugleda tvrtke i pada predbilježbi za letove u idućem razdoblju. No, predstavnici sindikata ističu da oni zbog toga ne mogu snositi odgovornost. "Da je bilo više razumijevanja od strane poslodavca sigurni smo da smo mogli izbjeći tu štetu", rekla je predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo. Zasad nije poznato do kad će štrajk, pokrenut jučer u šest sati, potrajati jer još traju razgovori Uprave i sindikata, koji traže zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora. "Pregovori još uvijek traju i još uvijek nema dogovora", kazala je nešto prije 15 sati Lojo.

ZAGREB - Istraživanje GfK o navikama kupovanja robe široke potrošnje među hrvatskim građanima pokazuje da oni mjesečno u prosjeku izdvajaju 1.950 kuna na kupovinu robe široke potrošnje, pri čemu najviše u Dalmaciji - 2.640 kuna, a najmanje u Slavoniji - 1.320 kuna, objavili su danas iz GfK Hrvatske. Dio je to rezultata iz istraživanja GfK Shopping Monitor, koje je provedeno u studenom 2012. na uzorku od 906 osoba zaduženih za kupovinu robe široke potrošnje u svojim kućanstvima. Od ukupnih mjesečnih izdvajanja za robu široke potrošnje, nešto više od polovice iznosa (53 posto) potroši se na svježu hranu koja uključuje voće, povrće, meso/ribu, pekarske proizvode. Gotovo svi ispitanici (91 posto) tjedno odlaze u manje kupovine, dok gotovo četvrtina (24 posto) tjedno obavi i veću kupovinu, a isti je postotak i hrvatskih građana koji barem jednom tjedno odlaze u spontanu/ne planiranu kupovinu. Rezultati istraživanja pokazuju i da se gotovo tri četvrtine (72 posto) velikih kupovina plati gotovinom, a 28 posto nekom vrstom kartica, bilo debitnim ili kreditnim.

ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavit će sutra javni poziv za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam novoizgrađenih, neprodanih stanova u vlasništvu APN-a, priopćila je ta agencija. Riječ je o 86 stanova, 112 garaža te 370 garažnih mjesta koji se nalaze na teritoriju cijele Republike Hrvatske. Najveći broj stanova, njih 78, je u naselju Novi Jelkovec pored Sesveta. Cijena najma za tu lokaciju iznosi 20 kuna po četvornom metru, a riječ je o stanovima površine veće od 70 četvornih metara. Primjerice, za stan od 73 četvorna metra mjesečni će najam iznositi 1.460 kuna. Najmoprimcu se jamči nepromjenjiva visina najma tri godine, ali i kupoprodajne cijene odluči li se na kupovinu unutar tri godine. Pritom će mu cijeli iznos uplaćene najamnine umanjiti kupoprodajnu cijenu.

ZAGREB - Današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi indeks Crobex završio je s laganim padom vijednosti, za 0,04 posto, na 1.925,36 bodova, dok je vrijednost indeksa Crobex10 povećana za 0,25 posto, na 1.087,38 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 9,3 milijuna kuna, a trećina tog prometa, odnosno 3,3 milijuna kuna, ostvareno je dionicama HT-a. Cijena HT-ove dionice porasla je za 0,55 posto, na 209,99 kuna. Promet dionicama Ericssona Nikole Tesle iznosio je nešto manje od 1,17 milijuna kuna, a njihova je cijena pala za 0,33 posto, na 1.514 kuna. Promet od 904 tisuće kuna imala je povlaštena dionica Adris grupe, uz rast cijene za 0,34 psoto, na 299 kuna. Dionicama Ine, čija je cijena ostala na razini od 4.300 kuna, realizirano je 384,6 tisuća kuna prometa, dok je uz nešto manje od 300 tisuća kuna prometa dionicama AD Plastika cijena povećana za 0,55 posto, na 124,37 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙