FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Zagrebačka tvrtka za međunarodnu i tuzemnu špediciju Croatiašped d.d. ukupni je pobjednik i dobitnik nagrade "Zlatna bilanca" za najuspješnije poduzeće prema financijskom rejtingu za 2012. godinu, ali i za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti prijevoz i skladištenje, koje je danas dodijelila Financijska agencija (FINA) u ukupno 12 kategorija. "Zlatna bilanca" je nagrada najuspješnijim poduzetnicima temeljem rangiranja 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija (profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti). Prilikom dodjele nagrada, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je, među mjerama za olakšanje poslovanja poduzetnika, najavio 'bitku' Vlade s 500-tinjak parafiskalnih nameta. Kazao je i da se zalaže da se obrtnicima i poduzetnicima s godišnjim prometom do 3 milijuna kuna omogući plaćanje PDV-a na naplaćeni, a ne fakturirani posao. Uoči dodjele nagrada održan je i Fina forum na temu "Novi trendovi u upotrebi poslovnih informacija", na kojoj je, uz ostalo, predsjednica Uprave Fine Anđelka Buneta najavila dva nova servisa Financijske agencije - e-blokada, odnosno očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje, kao i uslugu transparentno.hr sa svim javno dostupnim podacima o pravnim subjektima, fizičkim i pravnim osobama.

ZAGREB - U travnju je u Hrvatskoj inflacija skliznula na 3,3 posto, najnižu razinu u godinu dana, što je u skladu s očekivanjima makroekonomista. Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u travnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na ožujak za 0,4 posto, dok su u odnosu na travanj prošle godine porasle za 3,3 posto. To predstavlja usporavanje inflacije, s obzirom da je mjesec dana prije iznosila 3,7 posto, i to je najniža stopa inflacije od travnja prošle godine, kada je iznosila 2,6 posto. Na godišnjoj su razini najviše, 11,1 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva. S rastom od 7,5 posto slijede cijene alkoholnih pića i duhana, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle za 4,9 posto. S druge strane, najviše su, 4,5 posto, na godišnjoj razini pale cijene odjeće i obuće. U segmentu prometa, u kojem su sadržane i cijene goriva za osobna vozila, cijene su oslabile 3,1 posto.

ZAGREB - U eurozoni se nastavlja najdulja recesija od kada je 1999. godine uveden euro, a to bi, smatraju domaći makroekonomisti, moglo loše utjecati na hrvatsko gospodarstvo, zbog slabljenja inozemne potražnje za hrvatskim proizvodima i suzdržane potrošnje turista. Gospodarstvo eurozone palo je u prvom tromjesečju ove godine 0,2 posto u odnosu na prethodno, pokazali su danas objavljeni podaci Eurostata. Pad BDP-a šest kvartala zaredom u tom bloku nije zabilježen od kada je 1999. uveden euro. "Najnoviji ekonomski podaci slabiji su od očekivanja, a i perspektive rasta u eurozoni ostaju slabe. To Hrvatskoj samo dodatno otežava poziciju u kojoj se nalazi. S jedne strane, ovisni smo o inozemnoj potražnji, dok je, s druge strane, domaća potražnja i dalje slaba. Pritom još uvijek nema ni oporavka investicija", kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci. U prva tri mjeseca ove godine izvoz Hrvatske pao je 7,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Zbog recesije, stopa nezaposlenosti u eurozoni dosegnula je rekordnih 12,1 posto, pri čemu je bez posla više od 19 milijuna građana toga bloka. S porastom nezaposlenosti i straha od gubitka radnog mjesta, Europljani manje troše, što bi se moglo odraziti i na hrvatski turizam. Tim više što se ove godine ne očekuje poboljšanje gospodarske situacije u zemljama iz kojih dolaze najviše turista.

SLAVONSKI BROD - Tvrtka Đuro Đaković s francuskim je Atir Railom ugovorila izradu 46 milijuna kuna vrijednih vagona, izvijestili su iz te slavonskobrodske tvrtke. Kao nastavak uspješne suradnje u kojoj su Đakovićeva Specijalna vozila tijekom 2012. francuskom naručitelju Atir Rail S.A. isporučila specijalizirane vagone za prijevoz rasutih tereta, sklopljen je novi ugovor za izradu i isporuku teretnih vagona namijenjenih za prijevoz krečnjaka. Vrijednost ugovora je 46 milijuna kuna, a isporuke vagona počinju u prosincu ove godine i nastavljaju se u 2014.

ZAGREB - Tvrtka Robert Bosch d.o.o., regionalna podružnica njemačke Grupe Bosch, prošle je godine na hrvatskom i tržištu BiH ostvarila porast prometa od 4 posto, na 33 milijuna eura, a ove godine u kojoj ta tvrtka obilježava 20 godina rada očekuju još veći rast prometa, istaknuto je na današnjoj godišnjoj konferenciji Boscha u Zagrebu. Predstavljajući prošlogodišnje rezultate za Grupu Bosch kao i za Hrvatsku, generalni direktor te kompanije za Adria regiju Javier Gonzales Pareja kazao je da su unatoč teškoćama i dalje zadovoljni poslovanjem u Hrvatskoj.

ZAGREB - Europska komisija je u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP) početkom svibnja otvorila natječaj za program CIP Eko-inovacije, čiji je proračun 31,6 milijuna eura, a rok za predaju prijava istječe početkom rujna, istaknuto je danas na nacionalnom info danu CIP Eko-inovacije. Rok predaje za ovogodišnji natječaj je 5. rujna, a provedba prvih projekata u svibnju 2014. uz najmanje trajanje od tri godine, istaknula je voditeljica Uprave za programe EU Ministarstva poduzetništva i obrta Snježana Ivič Pavić na skupu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori u organizaciji Europske poduzetničke mreže HGK te Ministarstva poduzetništva i obrta. Hrvatsko gospodarstvo, kako je istaknuto, ima što ponuditi europskoj eko industriji o čemu govori i podatak da su u proteklih pet godina, koliko Hrvatska sudjeluje na natječaju, svake godine jedna ili više tvrtki bile uspješne.

ZAGREB - Na hrvatskom Jadranu u travnju je očekivano bilo manje turista i noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, što je utjecalo i na nešto malo slabije rezultate fizičkog turističkog prometa za prva četiri mjeseca, ali s obzirom na dobre najave i odličan početak svibnja u glavnu sezonu hrvatski turizam bi mogao ući s bar jednakim rezultatima kao prošle godine, doznaje se iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Prvi podaci o turističkom prometu, temeljeni na podacima sustava turističkih zajednica, pokazuju da je na Jadranu je u travnju bilo 6,2 posto manje dolazaka turista i 10,6 posto manje noćenja. U prva četiri mjeseca pad je, s obzirom na odličan ožujak u kojem su ove godine bili i uskrsni blagdani, znatno manji, u dolascima za 0,6 posto, a noćenjima 1,1 posto. Direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić takve rezultate ocjenjuje očekivanim, uz napomenu da travanj odnosno prva četiri mjeseca u ukupnom godišnjem prometu sudjeluju sa svega oko 5 posto. Ako se ostvari najavljeno, svibanj bi mogao donijeti svojevrsnu startnu prednost s kojom će hrvatski turizam ući u razdoblje glavne sezone u kojoj se također očekuje barem jednak prošlogodišnji promet, napominje Matešić.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u ožujku u odnosu na veljaču realno porastao za 0,2 posto, dok je u odnosu na ožujak 2012. godine realno smanjen za 2,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Realni pad prometa od trgovine na malo, što su ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnosti, tako se na godišnjoj razini u ožujku ove godine bilježi 13. mjesec zaredom, s obzirom da se u ranijim statističkim izvješćima DZS-a realni pad iskazuje neprekidno od ožujka 2012. godine.

ZADAR - Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) potpisali su danas u Zadru sporazum o pokretanju seljačke tržnice proizvoda Zadarske županije, prve takve tržnice na zadarskom području, čiji je cilj poticanje i promoviranje prodaje poljoprivredno prehrambenih proizvoda lokalnih proizvođača. Sporazum je vrijedan 210.000 kuna, od čega 160.000 osigurava Zadarska županija. Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton istaknula je kako je cilj ove seljačke tržnice dvojak - pomoći proizvođačima da izravno prodaju svoje proizvode, a kupcima da kupuju svjež proizvod vrhunske kvalitete u izravnoj komunikaciji s proizvođačima.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, ojačala prema euru i švicarskom franku, prema euru za blagih 0,06 posto, a prema franku za 0,80 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,553622 kune, a franka 6,044348 kuna. Istodobno je kuna oslabila prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,73 posto, na 5,862793 kune po srednjem tečaju. Tečaj britanske funte na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke je 0,57 posto viši nego na jučerašnjoj tečajnici, pa srednji tečaj funte iznosi 8,946609 kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su oko podneva bili u blagom plusu, no likvidnost je vrlo skromna, tako da niti jednom dionicom nije bilo ostvareno ni pola milijuna kuna prometa. Oko podneva je Crobex indeks bio u plusu 0,02 posto, na 1.918 bodova, a Crobex10 0,04 posto, na 1.077 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 1,5 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego jučer oko podneva. Najveći promet je ostvaren dionicom Ericssona Nikole Tesle, u visini od svega 274.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,36 posto, na 1.520 kuna. Slijedi dionica Petrokemije, s prometom od 226,9 tisuća kuna i rastom cijene za 4,81 posto, na 237,99 kuna. Istodobno, najveće gubitnice su dionice IGH, s padom cijene za 4,23 posto, te Atlantske plovidbe, 4,09 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙