FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio je u četvrtak u Zagrebu da još nije izabrana solucija što se tiče povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, niti je bilo kojoj mogućoj varijanti dana prednost. "Koliko ja znam nijedna solucija nije izabrana, niti je bilo čemu dana prednost. Moji kolege iz regionalnog razvoja isto tako su potvrdili da još nema konačnog rješenja niti odluke. To nije pitanje prometa, to je zapravo pitanje politike regionalnog razvoja", rekao je Kallas u izjavi za novinare nakon sastanka u Banskim dvorima s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašom Dončićem, koji mu je formalni domaćin u Hrvatskoj. Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je ranije u četvrtak da je predstudija izvedivosti koju je naručila Europska komisija pokazala je da je Pelješki most apsolutno najbolja opcija povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države.

SARAJEVO - Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić ocijenili su u četvrtak da je na današnji dan 1992. spašena BiH te spriječen državni udar kojega je pokušala izvesti JNA i paravojne postrojbe zauzimanjem Predsjedništva i drugih važnih institucija u tada međunarodno priznatoj državi BiH. "Da je tada pala zgrada Predsjedništva i da je predsjednik (Alija Izetbegović) ostao u zarobljeništvu vjerojatno bi povijest krenula drugim tijekom. To je bila jedna sudbonosna bitka koja je slomila zube onima koji su napali grad i to ih je jako obeshrabrilo", izjavio je Izetbegović za medije.

KARTUM - Više od 60 osoba smrtno je stradalo u urušavanju rudnika zlata u Darfuru, na zapadu Sudana, objavio je u četvrtak lokalni dužnosnik. "Više od 60 osoba smrtno je stradalo pri urušavanju rudnika", potvrdio je lokalni povjerenik regije Džebel Amir na sjeveru Darfura, kazavši kako je operacija spašavanja u tijeku, a traje od ponedjeljka kada se dogodila nesreća. "Ne mogu vam reći precizne podatke o poginulima, jer nitko ne zna točan broj osoba koje su se nalazile u tunelu", na 40 metara dubine, rekao je.

BAGDAD - U Iraku je u travnju ubijeno 712 ljudi i to je najsmrtonosniji mjesec od lipnja 2008., prema podacima UN-a u Bagdadu. "Travanj je najsmrtonosniji mjesec od lipnja 2008. U nasilju i terorizmu ubijeno je 712 ljudi, a 1.633 je ranjeno", prema priopćenju misije UN-a u Iraku. Prema izračunu agencije France presse na temelju medicinskih i sigurnosnih izvora, u travnju je smrtno stradalo 460 ljudi. Bagdad je najpogođeniji tim valom nasilja s 211 mrtvih i 486 ranjenih civila, a slijede Dijala, Salahedin, Kirkuk i Ninive, prema priopćenju UN-a.

LONDON - Britanski poduzetnik osuđen je u četvrtak na sudu u Londonu na 10 godina zatvora jer je prodavao lažne detektore eksploziva, a sudac mu je pritom predbacio da ima "krvave ruke". James McCormick, 56-godišnji poduzetnik, prošlog je tjedna optužen za prijevaru jer je različitim vojskama prodavao strojeve za skupljanje golfskih loptica koje se u dućanu mogu kupiti za 20 dolara, tvrdeći da je riječ o detektorima eksploziva. Samo u Iraku, McCormick je na prodaji lažnih detektora zaradio više od 40 milijuna dolara, a opskrbljivao je i Ujedinjene narode. Lažne detektore, koji u trgovini stoje 20 dolara, McCormick je prodavao vojskama za po 62.000 dolara.

BEČ - Leopold Engleitner, najstariji živući preživjeli zatočenik nacističkih koncetracijskih logora, umro je u dobi od 107 godina u Austriji, objavio je njegov biograf. Engleitner, čiji je život dokumentiran u knjizi "Neslomljiva volja", bio je zatočen u logorima Buchenwaldu, Niederhagenu i Ravensbruecku od 1939. do 1943. godine. Engleitner je bio Jehovin svjedok koji se odbio odreći pripadnosti toj sekti što bi ga poštedjelo boravka u logorima. Ipak je pušten 1943., pod uvjetom da nastavi živjeti kao prisilni radnik u poljoprivredi u blizini svog rodnog grada Bad Ischla. U trenutku oslobađanja imao je samo 28 kilograma. Robovskog rada oslobodili su ga američki vojnici na kraju Drugog svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙