FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry očekuje mirovnu konferenciju o Siriji početko lipnja

STOCKHOLM, 14. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik John Kerry u utorak je izjavio kako očekuje da se mirovna konferencija o Siriji, koju podupiru Washington i Moskva, održi početkom lipnja te je opovrgnuo informacije prema kojima joj članovi sirijske vlade ne namjeravaju prisustvovati.

Sirijski ministar informiranja Omran Zoabi ranije je izjavio da službeni Damask želi pojedinosti o konferenciji prije nego što donese konačnu odluku o tomu hoće li u njoj sudjelovati. "Ako Damask odluči ne sjesti za pregovarački stol bit će to još jedna velika pogrešna procjena predsjednika Bašara al Asada", rekao je Kerry novinarima tijekom posjeta Švedskoj gdje će sudjelovati u radu sastanka osam država koje povezuje arktički teritorij.

"Mislim da se to neće ostvariti. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov već je iznio imena osoba koje će sudjelovati u pregovorima", rekao je.

Austrijanci se protive zapadnjačkim naporima da se ukine embargo EU-a na oružje sirijskim pobunjenicima, rekao je u utorak kancelar Werner Faymann, objasnivši kako smatra da bi više oružja moglo samo potaknuti daljnje sukobe te smanjiti izglede za mirovne pregovore.

EU tijekom svibnja mora odlučiti hoće li obnoviti ili ukinuti sankcije Siriji, zemlji u kojoj je tijekom dvogodišnje pobune protiv režima predsjednika Bašara al Asada smrtno stradalo više od 70.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙