FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istanbul: počeo sastanak skupine Prijatelja Sirije

ISTANBUL, 20. travnja 2013. (Hina/AFP) - Sastanak skupine Prijatelja Sirije počeo je u subotu u Istanbulu u nazočnosti američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji bi trebao najaviti jačanje "obrambene" vojne pomoći svoje zemlje pobunjenicima.

Unatoč upornim zahtjevima protivnika predsjednika Bašara al-Asada, Sjedinjene Države i drugih deset zapadnih i arapskih zemalja dosad je odbijalo dati oružje, iz straha da ne bi palo u ruke ekstremistima.

Osim domaćina skupa, turskog šefa diplomacije Ahmeta Davutoglua, i Kerryja, na sastanku u Istanbulu među ostalima sudjeluju i ministri vanjskih poslova Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Saudijske Arabije i Katara, uz dužnosnike sirijske Nacionalne koalicije.

Njemački šef diplomacije Guido Westerwelle rekao je da se sirijska oporba mora distancirati od "terorista i ekstremista" te dodao da je Njemačka skeptična oko opskrbe pobunjenika oružjem.

"Očekujemo od oporbe u Siriji da se jasno distancira od terorističkih i ekstremističkih snaga", rekao je Westerwelle novinarima.

"Skeptični smo kao njemačka vlada kada se radi o opskrbi oružjem jer smo zabrinuti da bi ono mogo pasti u krive ruke, ekstremistima, ali to je pitanje o kojem se mora raspraviti u Europskoj uniji", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙