FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gates: Američki angažman u Siriji bi bio pogreška

WASHINGTON, 12. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Vojni angažman Sjedinjenih Američkih Država u Siriji bio bi "pogreška" jer mu je ishod nepredvidiv, ocijenio je u nedjelju bivši američki ministar obrane Robert Gates.

U razgovoru za kanal CBS Gates je rekao i to da ne očekuje "dobre rezultate" razgovora o spornom iranskom nuklearnom programu i da bi potpuno povlačenje Amerikanaca iz Afganistana bilo "grozna pogreška".

"Smatrao sam intervenciju u Libiji pogrešnom, a i sad smatram da bi bilo pogrešno intervenirati u Siriji. Precjenjujemo svoju sposobnost predviđanja ishoda", ocijenio je Gates.

"Prije svega treba biti oprezan, posebice glede naoružavanja tih skupina i američkog vojnog uključivanja", istaknuo je.

Zastupnici u američkom Kongresu izvršili su pritisak na predsjednika Baracka Obamu, koji pokušava pronaći novi diplomatski elan za rješenje sukoba u suradnji s Rusijom, da zauzme tvrđe stajalište protiv režima predsjednika Bašara al-Asada i dopusti isporuku oružja pobunjenicima ili nametne područje zabrane leta.

Gates drži da Washington najveće nade treba polagati u to da sankcije toliko naštete sirijskom režimu da on promijeni stajalište.

U pogledu Afganistana Gates je ocijenio da bi određeni broj trajno stacioniranih američkih vojnika trebao ostati u toj zemlji i nakon odlaska američkih postrojbi 2014.

"Napustiti Afganistan 2014. u stanju u kakvom je sad i otići kao što su to učinili Sovjeti bila bi katastrofalna pogreška", ocijenio je Gates.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙