FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSKVA - Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u utorak u Moskvi ruskog predsjednika Vladimira Putina da "pronađu područje razumijevanja" radi okončanja sirijskog sukoba i ublaženja različitikih stajališta između Sjedinjenih Država i Rusije o tome pitanju. Tijekom prvog posjeta Rusiji na dužnosti šefa američke diplomacije Kerry je dva sata razgovarao s Putinom u Kremlju i obje su strane pozdravile pozitivno ozračje razgovora. Washingon želi uvjeriti Moskvu, koja podržava sirijski režim Bašara al-Asada, da upotrijebi svoj utjecaj i pokuša okončati neprijateljstva u Siriji u kojima je u dvije godine poginulo više od 70.000 ljudi. Kerry je istaknuo da Sjedinjene Države drže da s Rusijom dijele važne zajedničke interese u pogledu Sirije.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da Sjeverna Koreja ponovno nije uspjela ugroziti savez između njegove zemlje i Južne Koreje i obećao da neće oslabiti američka podrška Seulu. "Prošlo je vrijeme kada je Sjeverna Koreja mogla izazvati krizu i iznuditi ustupke", izjavio je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj Kući održanoj s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-Hye. Dvoje predsjednika iskazalo je jedinstvo i odlučnost pred provokacijama Sjeverne Koreje. "Ako je Pjongjang mislio da će njegove nedavne prijetnje zabiti klin između Južne Koreje i Sjedinjenih Država, ili da će zadobiti poštovanje međunarodne zajednice, današnji susret pokazuje da Sjeverna Koreja ponovno nije uspjela te da je izoliranija nego ikada", rekao je Obama.

UJEDINJENI NARODI - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon oštro je u utorak osudio pritvaranje četvrice UN-ovih pripadnika mirovnih snaga koji nadgledaju zonu razdvajanja između Sirije i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom i pozvao na njihovo trenutno oslobađanje, kazao je njegov glasnogovornik. "Glavni tajnik poziva sve strane da poštuju slobodu kretanja i sigurnost UN-ovih snaga (UNDOF)", kazao je Martin Nesirky. Sirijski pobunjenici u utorak su objavili da su zadržali skupinu filipinskih UN-ovih mirovnjaka u spomenutoj zoni razdvajanja nakon što su sukobi u tom području pripadnike UN-ovih snaga doveli u opasnost.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u utorak da EU prije ili kasnije vjerojatno očekuje konvencija na kojoj će se razgovarati o njezinoj budućnosti i produbljenju integracije. "Bude li sreće i ako se sve odvije prema očekivanjima, konvencija će donijeti ideju o političkom produbljivanju Europske unije, ne samo za sadašnje članice nego i za sve države koje kandidiraju za članstvo", rekao je Pahor u govoru povodom predstojećeg Dana Europe, na skupu koji su u Ljubljani priredili slovenska akademija znanosti i umjetnosti i slovenski ogranak Paneuropskog pokreta. U EU-u će prije ili kasnije doći do konvencije o njezinoj budućnosti i političkom produbljivanju, jer je sveopća kriza nakon 2008. godine prekinula iluzije o stalnom gospodarskom rastu, blagostanju i miru, upozorio je u svome nastupu slovenski predsjednik.

LONDON Predstavnici 50 zemalja i organizacija okupljeni u utorak u Londonu radi pomoći i obnovi Somaliji zaključili su da je ta zemlja ostvarila značajne napretke unatoč stalnim izazovima, posebice na području sigurnosti. Prema završnom priopćenju, na konferenciji je zaključeno da je Somalija ostvarila značajne napretke. "Broj gusarskih napada duž somalske obale bitno je smanjen, glad je u uzmaku, izbjeglice se počinju vraćati, a gospodarstvo se obnavlja", zadovoljno su zaključili sudionici nakon jednog dana razgovora. Britanska je vlada naglasila svoje zadovoljstvo zbog toga što su se napadi somalskih gusara smanjili za 80 posto.

MAIDUGURI - Napadači za koje se pretpostavlja da su pripadnici islamističke sljedbe Boko Haram opustošili su u utorak grad Bamu na sjeveroistoku Nigerije, pri čemu je poginulo 55 osoba a nekoliko je zgrada spaljeno, objavile su nigerijske vojne vlasti. Napadači su ubili 22 policijska časnika, 14 zatvorskih dužnosnika, dva vojnika i četvero civila, a u napadu je poginulo i 13 napadača, izjavio je glasnogovornik nigerijske vojske Sagir Musa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙