FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora: Nikšićki rudari prekinuli štrajk

PODGORICA, 13. svibnja 2013. (Hina) - Nakon 17 dana svojevoljnog zatočeništva u jami na 5 km ispod površine zemlje, rudari nikšićkog Rudnika boksita, prekinuli su štrajk i tijekom noći između nedjelje i ponedjeljka, bez prisustva medija, vratili se svojim obiteljima uz jamstvo vlade da će im najveći dio zahtjeva biti ispunjen.

Vidno iscrpljeni, rudari su noć proveli s obiteljima, a tijekom dana bit će hospitalizirani, jer je zbog dugog boravka u jami njihovo zdravlje narušeno, a većina ih je dobila upalu pluća. Rudari su od prošle srijede bili prekinuli uzimanje hrane i vode i kontakt s javnošću.

Na temelju sporazuma koji će, kako se očekuje, u ponedjeljak biti potpisan, vlasnik Rudnika boksita, Centralno-europska aluminijska kompanija (CEAC), obvezala se do srijede isplatiti rujansku i dio listopadske zarade. Novac je osigurala crnogorska vlada pozajmicom od 320.000 eura, kako bi do 15. lipnja otpočela proizvodnja i već ugovorena isporuka boksita.

Ukoliko rudari dopuste da krene otprema rude stvorili bi se uvjeti za početak realiziranja ranije potpisanog ugovora o isporuci od 230.000 tona boksitne rude mađarskoj kompaniji "Vagon invest", vrijednog oko 5,5 milijuna EUR.

Sporazumom je precizirano da ubuduće zarade budu redovno isplaćivane, pokrenuta proizvodnja, kao i da svi dobiveni avansi za isporučenu rudu budu korišteni isključivo za isplatu zarada.

Radnici su kao dobar pomak ranije ocijenili naznake da bi do četvrtka mađarska tvrtka "Vagon invest" uplatila znatan dio avansa ukoliko bi počela isporuka rude.

Rudari su na početku štrajka tražili isplatu rujanske plaće i po 250 eura od listopadske, uz jamstvo za ugovor s partnerom iz Mađarske, da bi potom tražili isplatu svih sedam zaostalih plaća i hitno pokretanje proizvodnje.

U tvrtki je zaposleno 314 radnika, a za isplatu jedne plaće neophodno je osigurati oko 240 tisuća eura. Vlasnik Rudnika boksita, Centralno-europska aluminijska kompanija (CEAC), proizvodnju je zaustavio u studenome 2011. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙