FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora: žalba ustavnom sudu, prosvjed u subotu

PODGORICA, 17. travnja 2013. (Hina) - Čelništvo crnogorskog oporbenog saveza Demokratski front (DF) podnijelo je u srijedu žalbu Ustavnom sudu na odluku Državne izborne komisije (DIK) o odbijanju prigovora tog saveza na regularnost predsjedničkih izbora održanih 7. travnja, kojima se tražilo poništavanje rezultata izbora na biračkim mjestima na kojima se glasovalo pismenim putem.

Sud ima rok od 48 sati da odluči o ovoj žalbi.

Stožer predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića, predao je u srijedu zahtjev Upravi policije za održavanje građanskog prosvjeda, najavljenog za subotu ispred zgrade predsjednika Crne Gore, priopćio je dužnosnik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović.

"Prosvjed će biti građanski i pozitivan skup, s jasnim porukama i zahtjevima", kazao je Radulović novinarima dodajući da će akteri skupa biti aktivni političari i predstavnici civilnog sektora.

Po njegovim riječima, skup neće ni u najmanjoj mjeri biti onakav kakvim ga žele predstaviti pojedini "režimski" pripadnici i analitičari navodeći da "neće biti nikakve sličnosti između tog i skupova koji su bili u bližoj ili daljoj prošlosti i u kojima je aktivno participarao današnji režim".

I brojni analitičari ocjenjuju da bi se scenarij od prije 15 godina teško mogao ponoviti u neovisnoj državi koja pregovara s EU.

Tijekom trodnevnih siječanjskih prosvjeda 1998. godine, dio bivših dužnosnika Demokratske partije socijalista (DPS), okupljenih oko Momira Bulatovića, tražio je da se ne priznaju rezultati predsjedničkih izbora na kojima je Milo Đukanović, s oko pet tisuća glasova razlike, porazio nekadašnjeg stranačkog kolegu. Prosvjedi su tada završeni sukobom prosvjednika s policijom, nakon što su pokušali na silu provaliti u zgradu vlade.

Predsjednički kandidat na proteklim izborima Miodrag Lekić, koji osporava pobjedu Filipa Vujanovića, također uvjerava da nema nikakvih usporedbi s najavljenim oporbenim prosvjedom i prosvjedima koji su se dogodili 1998. godine, navodeći da sada postoji drugo ozračje i potpuno drugačija Crna Gora.

"Uočavamo strahovitu i bijednu propagandu koja nas vraća u devedesete, koju provodi režim kroz priču o vaninstitucionalnoj borbi. Potencira se vaninstitucionalni okvir, a njega nema. Sve ovo je u okviru institucija i u cilju njihova oslobađanja kako bi radile sukladno zakonima i Ustavu", kazao je Lekić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙