FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lange upozorio crnogorsku oporbu na poštivanje institucionalnog sustava

PODGORICA, 26. travnja 2013. (Hina) - Šef odjela za Crnu Goru i Hrvatsku u upravi Europske komisije za proširenje Dirk Lange poručio je crnogorskoj oporbi da ne očekuje potporu Bruxellesa u bojkotu parlamenta, navodeći da se problemi moraju rješavati u institucijama sustava, objavili su u petak crnogorski mediji.

Oporbeni savez Demokratski front najavio je prije nekoliko dana da će bojkotirati rad parlamenta sve dok se ne ispune zahtjevi građanskog prosvjeda koji je oporba organizirala prošle subote u Podgorici, među kojima je najznačajniji da parlament donese poseban zakon kojim bi poništio rezultate predsjedničkih izbora održanih 7. travnja te da predsjednik parlamenta, na temelju tog zakona, raspiše nove izbore.

Rezultate predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio dosadašnji predsjednik Filip Vujanović, potvrdila je Državna izborna komisija, a Ustavni sud odbio je žalbu oporbe na regularnost izbora. Međunarodni promatrači na izborima ocijenili su da su izbori protekli regularno.

Glavni pregovarač Europske komisije za zemlje koje vode pristupne pregovore rekao je, na radnoj večeri s čelnicima oporbe u četvrtak navečer, da "Europa nema razumijevanja za bojkot" dodajući da se problemi moraju rješavati kroz institucije, prenose mediji.

S namjerom Demokratskog fronta o bojkotu rada parlamenta nisu se složile oporbene stranke Pozitivna Crna Gora i Socijalistička narodna partija (SNP).

Oporbeni čelnici su Langeu ukazali na problem s biračkim popisima, a on im je sugerirao da pokrenu inicijativu za sređivanje popisa i da se tada obrate Bruxellesu u slučaju da na tom putu naiđu na prepreke.

Lange je u razgovoru s predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem kazao da je parlament najvažnije mjesto za dijalog o ključnim političkim i gospodarskim temama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙