FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte i dalje ispod 104 dolara

LONDON, 10. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte zadržale su se u petak na londonskom tržištima ispod razine od 104 dolara, budući su nabujale zalihe i dvojbe oko kineskog gospodarstva nadmašile utjecaj naznaka oporavka američkog gospodarstva.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 56 centi, na 103,91 dolar. Jučer su zaključile trgovinu u plusu jedan dolar u odnosu na najnižu dnevnu razinu, poduprte geopolitičkim napetostima na Bliskom istoku. Na američkom tržištu cijena barela spustila se danas za 67 centi, na 95,72 dolara.

Raspoloženje na tržištima podupro je podataka o spuštanju broja novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene u SAD-u u prošlom tjednu na najnižu razinu u više od pet godina, potvrđujući otpornost tržišta rada koje je signaliziralo vladino izvješće o zapošljavanju u travnju.

"Američki gospodarski podaci bolji su nego što se očekivalo - broj novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene pao je u prošlome tjednu na najnižu razinu od početka 2008. godine, ali tržište s druge strane pliva u nafti", objavio je Commerzbank.

Vlada u Washingtonu izvijestila je u srijedu da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu dosegnule rekordnu razinu zbog rasta domaće proizvodnje.

Raspoloženje pomućuje i stanje u Kini, gdje je potrošačka inflacija u travnju ponovo porasla dok su proizvođačke cijene pale 14. mjesec zaredom. U prvom tromjesečju kineski je bruto domaći proizvod porastao manje no što se prognoziralo, za 7,7 posto.

Cijene nafte pritišće i snažniji dolar, koji slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

OPEC je objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 101,67 dolara za barel, što znači da je bila 44 centi niža nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙