FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne ispod razine od 100 dolara zbog zabrinutosti za gospodarstvo

LONDON, 22. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 100 dolara, pritisnute zabrinutošću za svjetsko gospodarstvo a time i za potražnju za gorivima.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala nepromijenjena, na 99,61 dolara, nakon što je nakratko poskočila i iznad 100 dolara. Značajnijih procjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 88,09 dolara.

"Na londonskom tržištu cijena barela nije u petak dosegnula 100 dolara pa je današnja trgovina počela s vrlo malim zamahom", rekao je Oliver Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Od početka travnja cijene su na londonskom tržištu pale gotovo 10 posto zbog usporavanja gospodarskog rasta u Sjedinjenim Državama i Kini, dva najveća potrošača nafte u svijetu, i produbljivanja recesije u Europi.

"Svjedočimo li temeljnom preispitivanju potencijala za rast cijena nafte ili tek privremenom slabljenju povjerenja? Realne su šanse da je u pitanju ono prvo", procjenjuje David Hufton iz naftne brokerske kuće PVM.

"Zato ima puno razloga za spuštanje cijena nafte, s obzirom na izostanak poremećaja u opskrbi, sve dok ne padnu na razinu koja će odvratiti proizvođače od povećanja ponude", dodaje.

Zabrinutost zbog slabašnog gospodarskog rasta potaknula je čelnike skupine G20 na blagi otklon od dugotrajne politike štednje u bogatim zemljama. Stoga su na sastaknu u Washingtonu odustali od utvrđivanja konkretnih ciljeva za smanjenje razine javnog duga.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 97,4 dolara, što znači da je bila 1,05 dolara viša nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙