FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pod pritiskom slabije potražnje

LONDON, 11. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak ispod razine od 106 dolara po barelu, pritisnute visokom razinom zaliha u SAD-u i sniženim prognozama o rastu potražnje u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala nepromijenjena, na 105,79 dolara.na 103,40 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 94,54 dolara.

Razočaravajući gospodarski rast u Sjedinjenim Državama i u nekoliko gospodarstava u razvoju, kao i duboka recesija u dijelovima Europe nagrizli su potražnju za gorivom upravo u razdoblju obilježenom snažnim rastom proizvodnje, osobito u Sjevernoj Americi.

Višak nafte puni zalihe širom svijeta i američke su sada na najvišoj razini od 1990., pokazuju podaci.

"Tržišta su dobro opskrbljena", zaključio je Olivier Jakob iz švicarske konzultantske tvrtke Petromatrix.

Jonathan Barratt iz BarrattBulletina slaže se s njim: "Svi prilagođavaju portfelje očekivanoj slabijoj potražnji a svjedočimo i značajnoj reviziji prognoza potražnje".

Tako je Međunarodna agencija za energiju (IEA) danas snizila prognozu globalnog rasta potražnje za naftom u ovoj godini za 25.000 barela dnevno, pridruživši se tako Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC). "Očekuje se blago slabljenje rasta potražnje", istaknula je IEA u redovnom mjesečnom izvješću o naftnim tržištima.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 103,26 dolara, što znači da je bila 54 centa viša nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙