FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin kaže da Rusija treba snažniju obranu od prijetnji iz Afganistana

MOSKVA, 8. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da Rusija mora osnažiti svoju obranu na jugu zemlje i surađivati sa svojim saveznicima u središnjoj Aziji kako bi se zaštitila od ekstremističkog nasilja iz Afganistana.

Putin je na sastanku savjeta sigurnosti rekao da snage predvođene SAD-om i NATO-om "još nisu ostvarile znatan napredak u borbi protiv terorista i radikalnih skupina" u Afganistanu te da su te skupine u posljednje vrijeme postale aktivnije.

"Moramo osnažiti sustav sigurnosti u strateški važnom južnom području, uključujući i njegovu vojnu sastavnicu", rekao je Putin dodavši da Rusija mora surađivati sa svojim partnerima u regionalnim sigurnosnim savezima, od kojih jedan uključuje i Kinu.

Rusija je izrazila zabrinutost da se prijetnje njenoj sigurnsoti mogu povećati nakon planiranog povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana krajem 2014. godine.

Putin je također rekao da su međunarodne snage premalo učinile u borbi protiv proizvodnje droge u Afganistanu i ignorirale ruske prijedloge, očito se referirajući na traženja Moskve da se pojačaju napori na uništavanju usjeva maka iz kojega se proizvodi heroin.

Putin je rekao da Rusija, koju od Afganistana zemljopisno dijele bivše republike SSSR-a, treba pojačati nadzor ulazaka i useljavanja na svojoj južnoj granici no nije pobliže naveo kako bi se trebala osnažiti sigurnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙