FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice potaknule europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi porasli su u srijedu, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica rudarskih kompanija, nakon boljih nego što se očekivalo podataka o kineskoj vanjskoj trgovini.

Londonski FTSE porastao je do 13,30 sati 0,23 posto na 6.573 boda, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 0,68 posto, na 8.237 bodova, a pariški CAC 0,78 posto, na 3.951 bodu.

Znakovi poboljšanja u Kini podržali su pozitivno raspoloženje na tržištu dionica, koje traje već danima, a najveći je dobitnik danas rudarski sektor, s rastom od jedan posto. Jačanje izvoza i uvoza Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, potaknulo je cijene sirovina, što je, pak, pozitivno utjecalo na dionice rudarskih kompanija.

"Optimizam je vrlo jak. No, ne očekujem da će dionice dodatno porasti u kratkom roku. Rudarski sektor može kratkoročno ojačati, no i dalje mislim da bi bilo loše držati pozicije u tom sektoru do kraja godine", kazao je Robert Quinn iz tvrtke Standard and Poor's Capital IQ.

Europske dionice dosegnuli su najviše razine u više godina, unatoč slabim gospodarskim podacima iz eurozone, zahvaljujući nadi u jačanje gospodarstava Kine i SAD-a, kao i poticajnoj monetarnoj politici središnjih banaka.

Tržište dionica podržavaju i pozitivni kvartalni poslovni rezulatati kompanija. Tako je cijena dionica njemačkog Henkela porasla za 5,8 posto, nakon što je taj proizvođač roba za široku potrošnju izvijestio o većem nego što se očekivalo rastu operativne dobiti u prvom tromjesečju temeljem snažne potražnje.

S druge strane, Standard Chartered izgubio je na vrijednosti 4,8 posto, nakon što je zabilježio pad operativne dobiti u prvom tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je danas 0,74 posto na 14.285 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙