FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 8. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Hrvatska vlada će pokrenuti postupak za stavljanje izvan snage Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o ukidanju viza jer je od dana pristupanja Europskoj uniji obavezna izravno primjenjivati vizni sustav EU-a, objavilo je u srijedu hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Međutim, s obzirom na to da se Bosna i Hercegovina nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU-a ako su nositelji biometrijskih putovnica, ni Hrvatska od 1. srpnja neće zahtijevati vize za BiH državljane prilikom ulaska Republiku Hrvatsku, ukoliko te osobe imaju biometrijsku putovnicu, dodaje se u priopćenju. Imajući u vidu duljinu granice između Hrvatske i BiH, kao i trajni interes Hrvatske za dobrim bilateralnim odnosima s BiH, Hrvatska je uputila prijedlog Europskom vijeću da se i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo, građanima Bosne i Hercegovine dopusti ulazak u Hrvatsku kao i do sada s osobnim iskaznicama.

ZAGREB

Svake godine 9. svibnja Europska unija slavi mir i jedinstvo diljem Europe, a na taj datum obilježava se godišnjica povijesne deklaracije Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova i jednog od pokretača europske integracije. U svom govoru u Parizu 1950. godine, Schuman je izložio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Šezdeset i tri godine kasnije Europska unija ima 27 država članica, a 1. srpnja pridružuje im se Hrvatska kao 28. članica europske obitelji.

CLEVELAND

Tri mlade žene iz Ohia, oslobođene iz zatočeništva nakon deset godina, vratile su se svojim obiteljima dok policija pretražuju kuću strave u Clevelandu gdje su ih držali otmičari, javljaju svjetski mediji u srijedu. Tri brata su uhićena ubrzo nakon što mlade žene oslobođene u ponedjeljak navečer i očekuje se da će ubrzo protiv njih biti podignuta optužnica za otmicu i zatočenje mladih žena, od kojih su dvije bile maloljetne u vrijeme otmice. Jedan od njih, Ariel Castro, bivši vozač školskog autobusa, vlasnik je kuće užasa. Amanda Berry (27) nestala je u travnju 2003. godine, a zadnji put je bila viđena kada je odlazila s posla u jednom restoranu brze hrane dan prije svog 17. rođendana. Zahvaljujući njezinom pozivu u pomoć te brzoj reakciji susjeda Charlesa Ramseya spašene su sve tri žene. S njom su zajedno u kući bile Gina DeJesus (23), koja je nestala 2004. u dobi od 14 godina dok se vraćala kući iz škole, i Michelle Knight (32), koja je imala 20 godina kada je nestala 2002. Sve su iz zapadnog Clevelanda gdje su se na kraju i pojavile.

TOKIO

Japan, koji je priznao patnje nanesene azijskim narodima tijekom Drugog svjetskog rata, ne namjerava mijenjati svoj stav, izjavio je u srijedu japanski premijer Shinzo Abe. "Poput prethodnih vlada, priznajemo da je Japan uzrokovao ogromnu štetu i patnju azijskim narodima", izjavio je pred parlamentarnim povjerenstvom Abe, kojega Kina često opisuje kao zabrinjavajućeg nacionalista. Početkom veljače Abe je izazvao nemir u regiji najavljujući da namjerava revidirati izjavu iz 1995. svojega prethodnika Tomiichija Murayame povodom 50. obljetnice japanske kapitulacije 15. kolovoza 1945. U tom je tekstu stajalo da je "Japan, svojom agresijom i kolonijalnom dominacijom uzrokovao ogromnu štetu i patnju narodima brojnih zemalja, posebice azijskim nacijama". Tadašnji premijer izrazio je "duboku grižnju savjesti" i ponudio "ispriku iz dubine srca".

JERUZALEM

Izraelska policija privela je vrhovnog palestinskog vjerskog vođu u srijedu u njegovu domu u Jeruzalemu dan nakon palestinsko-izraelskog sukoba nedaleko od al-Aqse, glavne gradske džamije i svetog mjesta islama. Šeik Mohamad Husein, veliki muftija Jeruzalema, član je Palestinske samouprave koja upravlja Zapadnom obalom pod izraelskom okupacijom. Nadležan je i za susjedni Jordan te sveta islamska mjesta u Jeruzalemu. Policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld rekao je da je Husein priveden kako bi odgovorio na pitanja o "remećenju javnog reda" u utorak na prostoru koji obuhvaća džamiju al-Aqsu i gleda na Zapadni zid poznatiji kao Zid plača. Izgred se u utorak dogodio kada je izraelska policija privela Arapina koji je želio ući na plato ispred džamije, no odbio je dati na uvid osobne isprave. Izgred je prerastao u nemire pri čemu su muslimanski vjernici bacali stolce na židovske posjetitelje svetog mjesta, rekao je Rosenfeld.

LJUBLJANA

Istraživanje prema kojemu Slovenija spada u sam vrh država u kojima je poslovna korupcija uobičajena pojava šokiralo je slovensku javnost i medije koji u srijedu ističu zabrinutost rezultatima, ali i postavljaju pitanje o pouzdanosti istraživanja. Prema ispitivanju 3500 vodećih financijskih stručnjaka, revizora i pravnika iz 36 zemalja, koji su odgovarali na pitanja o korupciji u svojoj zemlji, u anketi revizorske i konzultantske kuće Ernst&Young, 96 posto slovenskih menadžera smatra da je mito uobičajena praksa u poslovanju. Tako se Slovenija našla na samom vrhu ljestvice zemalja s poslovnom korupcijom, ispred Kenije gdje mito uobičajenom poslovnom praksom smatra 94 posto menadžera te ispred nekih drugih zemalja, među ostalim i Hrvatske, u kojoj je korupciju kao uobičajenu navelo 90 posto anketiranih menadžera.

LONDON

Internetske usluge u Siriji potpuno su obustavljene od utorka navečer, u drugom takvom slučaju u posljednjih šest mjeseci, javlja BBC. Tvrtke koje nadgledaju internetski promet objavile su da se redovan promet internetom u Siriji spustio doslovce na nulu u 22 sata u utorak. Posljednji takav slučaj u Siriji dogodio se u studenome. Prekid je tada trajao tri dana. Vlasti su u tom slučaju za prekid optužile sirijske ustanike, koje nazivaju teroristima, ali internetski stručnjaci kažu kako je puno vjerojatnije da je vlada namjerno ugasila web. Sirijski aktivisti su tada sugerirali da režim Bašara al-Asada priprema neku veću ofenzivu ili da pokušava poremetiti ustaničke komunikacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙