FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Konzervativni mađarski premijer Viktor Orban u nedjelju je u Budimpešti na otvaranju 14. Svjetskog židovskog kongresa (WJC) objavio da vlasti u Mađarskoj, gdje je zabilježen porast antisemitskih incidenata, neće tolerirati antisemitizam. Orban je u govoru pred više od 500 izaslanika rekao da se "antisemitizam ne može tolerirati ni prihvatiti". Izraelski ministar energetike Silvan Shalom pozitivno je reagirao na Orbanovu izjavu rekavši da je Orban "svojim odbijanjem da tolerira antisemitizam poslao snažan i jasan signal židovskoj zajednici Mađarske i ekstremistima". WJC je u svom priopćenju bio kritičniji i izrazio žaljenje što se Orban "nije osvrnuo na neki od antisemitskih ili rasističkih incidenata i nije jasno istaknuo razliku između vlade i krajnje desnice". U Budimpešti je u subotu održan prosvjed protiv "boljševizma i cionizma", kojim je organizator, mađarska stranka krajnje desnice Jobbik, izrazila protivljenje održavanju Svjetskog židovskog kongresa.

PARIZ - Deseci tisuća pristaša krajnje ljevice u nedjelju su prosvjednim skupom obilježili kraj prve godine mandata francuskog predsjednika Francoisa Hollandea prosvjedujući protiv mjera gospodarske štednje. Prosvjed koji je organizirala koalicija Lijeva fronta okupio je na trgu Bastille ljevičare u rasponu od zelenih do sindikalista. Organizatori su rekli da se okupilo oko 180.000 prosvjednika no policija je procijenila da ih nije bio više od 30.000. "Ne želimo da svijet financija preuzme vlast, ne prihvaćamo mjere štednje koje naš narod, poput svih ljudi Europe, predodređuje za beskrajnu patnju", rekao je okupljenima ljevičarski vođa Jean-Luc Melenchon. Budući da je Francuska na rubu recesije, nezaposlenost na dosad najvišoj razini, a partneri iz eurozone rade pritisak za smanjenje proračunskog deficita, Hollandeu je popularnost pala više nego bilo kojem drugom predsjedniku u više od 50 godina.

MOSKVA - Stotine ruskih oporbenih prosvjednika u povorci je prošlo Moskvom u nedjelju, dan prije velikog planiranog skupa povodom godišnjice prosvjeda koji su završili sukobima s policijom i sudskim progonima. Skup 6. svibnja prošle godine uoči inauguracije predsjednika Vladimira Putina za njegov treći predsjednički manadat završio je privođenjem sedamnaestero prosvjednika zbog kršenja javnog reda. Prosvjednici koji su u nedjelju marširali Moskvom tražili su oslobađanje sedamnaestero privedenih s trga Bolotnaja uzvikujući "Rusija bez Putina", i "37. neće proći", referirajući se na Staljinove čistke 1937. godine.

MAUTHAUSEN - Novi memorijalni centar u nekadašnjem nacističkom koncentracijskom logoru Mauthausenu, u kojem je od 1938. do 1945. život izgubilo više od 90.000 ljudi, otvoren je u nedjelju u nazočnosti brojnih uglednika, među kojima su bili mađarski predsjednik Janos Ader, poljski Bronislaw Komorowski i austrijski Heinz Fischer. Memorijalni centar otvoren je nakon petogodišnje izgradnje, a među više od 500 gostiju na otvaranju je bilo i trideset preživjelih logoraša iz tog najvećeg koncentracijskog logora na tlu Austrije. Austrijski predsjednik Fischer pozvao je na "odbacivanje svih oblika rasizma i antisemitizma", te kazao da se iskustva preživjelih logoraša moraju pamtiti kako bi bila "upozorenje za budućnost". Otvaranju centra nazočili su i izraelska ministrica pravosuđa Tzipi Livni, premijer Srbije Ivica Dačić i predsjednik ruske Dume Sergej Nariškin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙