FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Prva potpredsjednica hrvatske vlade Vesna Pusić ocijenila je susret s prvim potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem "vrlo kvalitetnim i dobrim radnim sastankom", dodajući da on nije bio samo priprema za planirani dolazak predsjednika Tomislava Nikolića u lipnju. Ponovila je kako se razgovaralo "o temi koja je preduvjet za otvaranje svih drugih tema a to je pitanje nestalih i identificiranje nestalih". Nakon što je Hrvatska od Srbije dobila informacije o masovnoj grobnici u Sotinu, Pusić je kazala da "smo dobili sa srbijanske strane informaciju o još tri lokacije" o kojima bi do kraja svibnja trebali dobiti sve potrebne podatke. Isto tako, Hrvatska bi dotad trebala dobiti i zračne snimke iz 1968. potrebne za legaliziranje bespravne gradnje u Hrvatskoj.

RIM - Talijanski zastupnici izglasali su velikom većinom glasova povjerenje novoj vladi pod vodstvom Enrica Lette, a konačno zeleno svjetlo trebao bi u utorak dati Senat. Od 606 zastupnika koji su glasovali, 453 je reklo "da" Lettinoj vladi, dok ih je "ne" reklo 153, objavila je predsjednica Zastupničkog doma Laura Boldrini. Letta je u prvom govoru pred zastupnicima kazao da očekuje rezultate "za 18 mjeseci" glede gospodarskih, socijalnih i političkih reformi koje će poduzeti. "Ako se, naprotiv, sve izjalovi, snosit ću posljedice", kazao je on odlučno.

MOSTAR - Ured visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) još uvijek smatra Živka Budimira, koji je u petak uhićen u velikoj akciji usmjerenoj protiv korupcije, predsjednikom Federacije BiH ne isključujući mogućnost da će u slučaju podizanja optužnica zatražiti da podnese ostavku, objavili su mediji u BiH. Na upit hoće li tražiti Budimirovu ostavku na mjestu predsjednika Federacije, u OHR-u su podsjetili da je to bio običaj u ranijim slučajevima kada je protiv visokih dužnosnika bila potvrđena optužnica. Na taj su način visoki predstavnici zatražili ostavku hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a nakon što je on to odbio, tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown ga je 1995. smijenio.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama prenio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu "zabrinutost" SAD-a oko kemijskog oružja u rukama sirijskog režima, objavila je Bijela kuća po završetku telefonskog razgovora dvojice čelnika. U razgovoru "predsjednik Obama i predsjednik Putin razmotrili su stanje u Siriji te je predsjednik Obama istaknuo zabrinutost izazvanu sirijskim kemijskim oružjem", priopćila je Bijela kuća nekoliko dana nakon što je prvi put spomenuta mogućnost sirijskog pribjegavanju takvom oružju. Obama je iskoristio razgovor da nanovo zahvali Putinu za pomoć Moskve u istrazi o nedavnom smrtonosnom napadu u Bostonu čiji su počinitelji čečenskog podrijetla.

KABUL - Sedam osoba poginulo je u nesreći civilnog teretnog zrakoplova koji se srušio kod afganistanske baze Bagram, priopćio je NATO. U nesreći je poginulo sedam članova posade. Ona se dogodila neposredno nakon uzlijetanja zrakoplova iz vojne baze Bagram, sjeverno od Kabula i nije zamijećena nikakva neprijateljska aktivnost. NATO nije objavio iz koje su države žrtve nesreće niti vrstu zrakoplova koji se srušio. U Afganistanu je raspoređeno oko 100.000 vojnika NATO-a od kojih su većina Amerikanci.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry sastao se sa skupinom visokih dužnosnika arapskih zemalja od kojih je zatražio regionalnu potporu za novi pokušaj oživljavanja zastalog izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Kerry ne krije nadu u oživljavanje mirovnog procesa koji je zaustavljen 2010., ali još nije poznato hoće li američki predsjednik Barack Obama odlučiti poduprijeti neki ozbiljniji američki angažman. Prijedlog Arapske lige predviđa priznanje Izraela ako vrati teritorije okupirane u ratu 1967. i pristane na povratak palestinskih izbjeglica. Izrael se protivi ključnim odredbama, uključujući povratak na granice prije 1967., priključenje arapskog istočnog Jeruzalema palestinskoj državi i povratak palestinskih izbjeglica na teritorij koji je danas u sastavu Izraela.

CARACAS - Sud u Venezueli optužio je umirovljenog generala Antonia Rivera za poticanje na postizborno nasilje, što je posljednji u nizu politički osjetljivih poteza u duboko podijeljenoj naciji. Oporbeni čelnici kažu da je Rivero, član pokreta Narodna volja koji predvodi oporbenu koaliciju, postao prvi politički zatvorenik novoizabranog predsjednika Nicolasa Madura. Vlasti tvrde da je Rivero jedan od onih koji su stajali iza vala nasilja dan nakon što je Maduro izabran za predsjednika 14. travnja, u kojemu je poginulo devet osoba i koje smatraju pokušajem državnog udara.

LA PAZ - Ljevičarski predsjednik Bolivije Evo Morales moći će se iduće godine natjecati za treći predsjendički mandat, odlučio je ustavni sud izazvavši prosvjede oporbe. Morales je prvi put izabran krajem 2005., a reizabran 2009. nakon što je predvodio inicijativu da se novim ustavom pravo aktualnom predsjedniku ograniči na samo jedan reizbor. Ipak, sud je odlučio da je "sat počeo otkucavati" nakon što je novi ustav stupio na snagu, što znači da će se izbori iduće godine tretirati kao Moralesov prvi reizbor. Oporbeni vođe ne slažu se s tom odlukom.

AMSTERDAM - Narančasta groznica zahvaća Amsterdam dok se završavaju zadnje probe a grad zaključuje pripreme za abdikaciju kraljice Beatrix u utorak, u korist njezina sina Willema-Alexandera. Kraljica je održala kratak pozdravni govor emitiran na televiziji. "Ni vlast, ni volja pojedinca, ni autoritet naslijeđa, već jedino želja da se služi zajednici može dati srž aktualnom kraljevanju", izjavila je kraljica, zahvalivši nizozemskom narodu na povjerenju tijekom 33 godine njezine vladavine. Vidno dirnuta, kraljica je odala počast suprugu, preminulom 2002., i ustvrdila da je njezin sin spreman za zadaću koja ga očekuje. Britanski princ Charles i supruga Camilla, princ Philippe i princeza Mathilde iz Belgije kao i prinčevski parovi iz Španjolske, Jordana i Japana među uzvanicima su proslave. Princ Willem-Alexander postat će prvi muškarac u Nizozemskoj koji se popeo na prijestolje od 1890. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙