FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan slobode medija obilježava se 20. put

ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Dodjelom novinarskih nagrada i sindikalnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" sutra će se, jubilarni 20. put, obilježiti svjetski Dan slobode medija koji je Glavna skupština UN-a proglasila 1993. želeći podići svijest o važnosti medijskih sloboda.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) će tradicionalno dodijeliti nagrade za životno djelo, novinara godine, najzapaženije novinarske radove u pisanome, radijskome, televizijskome, istraživačkome i internetskom novinarstvu te nagrade za snimateljski prilog na televiziji i novinsku fotografiju.

Sindikat novinara Hrvatske će kao i ranijih godina simboličnom petominutnom akcijom pokušati ukazati na sve ugroženija radna, socijalna i profesionalna prava novinara.

U SNH-u podsjećaju da medijski poslodavci godinama izbjegavaju formalizirati prihvatljive uvjete rada u medijima potpisivanjem nacionalnog kolektivnog ugovora, jednostrano raskidaju kolektivne ugovore u medijskim kućama, izbjegavaju urediti odnose između uredništava i novinara statutima medija kojih uglavnom nema iako su propisani Zakonom o medijima. Novinari u privatnim medijima, istovremeno, nemaju nikakav upliv na izbor urednika pa urednici postaju produžena ruka izdavača, kažu u sindikatu.

Podsjećaju da se osim Zakon o medijima u mnogim redakcijama ne poštuje niti Zakon o radu pa poslodavci stalne zaposlenike nesmiljeno zamjenjuju honorarnim i RPO suradnicima.

"Dovođenjem novinara u stanje egzistencijalne ugroženosti nastoji se osigurati njihovo poslušno pokoravanje uređivačkoj politici, nerijetko usmjerenoj interesima krupnog kapitala i interesnih skupina nesklonih ostvarenju cilja objektivnog i nepristranog informiranja javnosti", smatra SNH.

U novinarskim udrugama smatraju da je riječ o problemu cijelog društva te da bez slobodnih i jakih medija nema istinskog napretka i demokracije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙