FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 16. travnja

ZAGREB, 16. travnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak, 16. travnja:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu novoga Zakona o PDV-u u prvom čitanju, kojim Vlada uvodi niz promjena u sustav PDV-a od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). S obzirom na teško stanje u hrvatskim medijima, Vlada predlaže da se od 1. srpnja stopa PDV-a na dnevne novine sa sadašnjih 10 posto smanji na 5 posto. Novim zakonom ukida se oslobađanje samostalnih umjetnika od plaćanja PDV-a ako imaju godišnje prihode iznad 230.000 kuna. Ukida se i oslobađanje od plaćanja PDV-a za uvoz dobara koja vjerskim zajednicama služe za obavljanje vjerskih poslova, a koja one primaju od stranih vjerskih zajednica te pravnih i fizičkih osoba. Također se ukida oslobađanje od PDV-a za branitelje pri uvozu osobnih automobila i opreme za gospodarsku djelatnost. Veća promjena predviđa se kod PDV-a na nekretnine, jer se od 1. siječnja 2015. nekretnine, odnosno zemljište i ostalo više neće moći prodavati bez PDV-a. Predviđeno je i da se od PDV-a oslobodi nabava goriva za brodove koji plove na otvorenom moru, a zakon predviđa i ukidanje slobodnih zona koje postaju dio jedinstvenog tržišta. Od 1. srpnja PDV se više ne bi plaćao na promet roba i usluga između Hrvatske i zemalja EU, no ostaje plaćanje na uvoz i izvoz iz zemalja izvan EU-a. U Banskim dvorima računaju kako bi se primjenom novoga zakona prihodi državnoga proračuna u prvih šest mjeseci smanjili za otprilike 500 milijuna kuna, dok se u narednim godinama očekuje smanjenje za otprilike milijardu kuna.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastat će se s predsjednikom i glavnim direktorom korporacije Ericsson Hansom Vestbergom (12,00 sati, Banski dvori). Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka o kojem ćemo vas izvijestiti priopćenjem.

PULA - Prezentacija predizbornog programa – Odgoj, obrazovanje, znanost i sport. Na prezentaciji će sudjelovati kandidati za župana i gradonačelnika, Damir Kajin i Peđa Grbin, te Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. (17,00 sati, Dom hrvatskih branitelja)

(*) ZAGREB - Predstavljanje knjige "Studija isplativosti profesionalne rehabilitacije u Republici Hrvatskoj" (15 sati, dvorana Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44 b). Na predstavljanju studije govorit će autor predgovora ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a rezultate istraživanja predstavit će glavni istraživač Predrag Bejaković. Studija predstavlja prvo ovakvo istraživanje u Hrvatskoj, a nastala je zbog potrebe donošenja novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom koji je upravo u postupku izrade. Izdavač knjige je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a istraživanje je proveo Institut za javne financije.

ZAGREB - Predstavljanje projekta "Suzbijanje homofobičnih i transfobičnih zločina iz mržnje" koji provode udruge Kontra i Iskorak u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (10 sati, u prostorijama LGBT centra, Petrinjska 27). Sastavni dio projekta je, uz ostalo, edukacija o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama koja je ove godine postala dio kurikuluma na Visokoj policijskoj školi. Ovom konferencijom započet će prva javna kampanja koju LGBT udruge provode u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova "Prijavi zločin iz mržnje!" te će biti postavljeni plakati u četiri hrvatska grada - Zagrebu, Puli, Splitu i Osijeku. Na konferenciji će govoriti koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras, koordinator Iskoraka Zoran Dominković, veleposlanica Kraljevine Nizozemske Stella Ronner-Grubačić te prema najavama organizatora, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

ZAGREB - Službeno predstavljanje rezultata istraživanja koje je zagrebački SDP proveo među građanima Zagreba (12 sati, Kulturno-informativni centar (KIC), Preradovićeva 5. Putem ankete na uzorku od 50.000 građana, e-maila te 200.000 dopisnica koje su im pristigle na kućne adrese, Zagrepčani su iskoristili priliku izabrati prioritete u svojim gradskim četvrtima. Istraživanje će javnosti predstaviti kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić, a svi dobiveni podaci bit će uključeni u njegovu programsku knjižicu Programi po gradskim četvrtima.

ZAGREB - Okrugli stol "Izazovi i perspektive hrvatskog iseljeništva u Europskoj uniji" (10 sati, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18). Istaknuti povjesničari, sociolozi, demografi, psiholozi i katolički djelatnici raspravljat će o perspektivama hrvatskog iseljeništva u očuvanju svog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta u Europskoj uniji. Na okruglom stolu sudjelovat će, između ostalih, Anđelko Akrap, Fra Josip Bebić, Ivan Čizmić, Jasna Čapo i Josip Jurčević.

PULA - Obilježavanje Dana Sveučilišta Jurja Dobrile (11 sati, Svečana dvorana "Tone Peruško", Ronjgova 1). U sklopu svečanosti bit će dodijeljene Rektorove nagrade najboljim studentima Sveučilišta, počasni doktorat te potvrde redovitim profesorima Sveučilišta.

PLOMIN - Na Greenpeaceovom brodu "Arctic sunrise" ispred Plominskog zaljeva bit će istaknut veliki transparent protiv izgradnje termoelektrane Plomin C (13 sati). Tim će povodom predstavnici Zelene akcije i Zelene Istre dati izjave za medije u 12 sati u Plomin Luci, na velikom parkiralištu u istočnom dijelu naselja. U 12,30 sati čamcima će isploviti iz Plomin Luke prema Greenpeaceovom brodu radi fotografiranja i snimanja.

ZAGREB - U službeni posjet Židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel u Hrvatskoj dolazi predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za ekumenizam i dijalog i sisački biskup mons. Vlado Košić te tajnik Vijeća Jure Zečević (11 sati, Židovska vjerska zajednica Bet Israel, Mažuranićev trg 6/II). Predstavnici dviju vjerskih zajednica razgovarat će o unapređenju međureligijske suradnje te o pripremama za 9. međureligijski susret predstavnika vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj čiji je ove godine domaćin Bet Israel. Tema 9 . međureligijskog susreta su zajedničke religijske vrijednosti u službi društvenog dobra s naglaskom na socijalnoj osjetljivosti, solidarnosti, ekonomskoj pravednosti, poštivanju ljudskog dostojanstva, slobode vjere i svjetonazora. Sudionici će nakon sastanka dati izjave za novinare.

(*) Zvjezdicom je označen događaj koji je stigao nakon ranije objave događaja.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙