FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KOPENHAGEN - Danska je u četvrtak ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU-om, kao pretposljednja, 26. zemlja članica Unije. Danski parlament je jednoglasno sa 113 glasova svih prisutnih zastupnika ratificirao ugovor, uz ocjenu da je Hrvatska potpuno spremna za priključenje Uniji nakon što je provela potrebne reforme i ispunila kriterije za članstvo. Uoči ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, hrvatski pristupni ugovor treba ratificirati još samo Njemačka, a očekuje se da će njemački Bundestag to učiniti 16. svibnja. Na sjednici danskog parlamenta bilo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Josipom Lekom koji se uoči glasovanja sastao s predsjednikom parlamenta Mogensom Lykketoftom. Tijekom dana Leko će razgovarati s danskim ministrom za europske poslove Nicolaiom Wammenom te s predsjednikom parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jeppeom Kofodom.

KOPENHAGEN - Danski parlament jednoglasno je ratificirao hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji što dodatno naglašava prijateljske veze između dviju zemalja, izjavio je u četvrtak u Kopenhagenu danski ministar za europske poslove Nicolai Wammen nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. "Danska je rekla 'da' hrvatskom članstvu. To je povijesni dan za Dansku i Hrvatsku. Cijeli parlament jednoglasno je glasovao za hrvatsko članstvo što dodatno naglašava naše prijateljske veze", rekao je Wammen u izjavi za novinare. "Mi smo prijatelji, saveznici, a sada smo i obitelj", istaknuo je. "Danas je lijepo biti Hrvat u Danskoj i osjetiti prijateljstvo koje traje dvadeset godina, koje se očitovalo kroz različite oblike pomoći Danske u pristupnim pregovorima", rekao je Leko u izjavi za novinare. "U Uniji ćemo biti aktivna članica, doprinositi njezinu razvoju, širenju sigurnosti u jugoistočnoj Europi i približavanju Jadrana i Sredozemlja EU", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

BRUXELLES - Novi talijanski premijer Enrico Letta i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavili su u četvrtak u Bruxellesu da europski čelnici na svom summitu u lipnju trebaju građanima uputiti snažne signale, u prvom redu u borbi protiv nezaposlenosti mladih. "Tražit ćemo da se nezaposlenost mladih postavi kao najvažnije pitanje i to treba biti glavna poruka sa sastanka Europskog vijeća u lipnju. Nezaposlenost mladih noćna je mora za Italiju i EU", rekao je Letta nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije. Posjetom Bruxellesu, Letta završava svoju prvu inozemnu turneju na koju je krenuo čim je izabran u talijanskom parlamentu. U utorak je posjetio Berlin i razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel, u srijedu je u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a u srijedu navečer i u četvrtak ujutro s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Komisije Barrosom. Barroso je također istaknuo da EU više ne može čekati i da je potrebno "hitno donijeti ambiciozne mjere za borbu protiv nezaposlenosti mladih".

NAIROBI - Gotovo 260.000 Somalaca, od kojih polovica djece, umrlo je od gladi između listopada 2010. i travnja 2012., tijekom teške krize s hranom izazvane sušom, priopćio je u četvrtak UN. "Glad i teška nesigurnost oko hrane u Somaliji odnijeli su oko 258.000 života između listopada 2010. i travnja 2012., od kojih 133.000 djece mlađe od pet godina", kaže se u izvješću FAO-a, UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu i mreže Fews-net koju financiraju Sjedinjene Države. Glad je odnosila oko 30.000 života mjesečno, između svibnja i kolovoza 2011. Glad koja je zadesila Somaliju između 2011. i početka 2012. zahvatila je oko 4 milijuna ljudi, ili polovicu somalskog stanovništva, a uglavnom je posljedica teške suše na cijelom Rogu Afrike.

PULI ALAM, Afganistan - Osam afganistanskih policajaca poginulo je u četvrtak u eksploziji u provinciji Logar, južno od Kabula, priopćili su službeni izvori. Odgovornost za napad, jedan od najsmrtonosnijih u posljednja tri tjedna, preuzeli su talibani. Policajci su se nalazili u vozilu koje je vršilo ophodnju u blizini Puli Alama, glavnog grada pokrajine, kada je njihovo vozilo prešlo preko podmetnute eksplozivne naprave. Vojnici koalicije bili su u drugom vozilu kada je došlo do eksplozije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙