FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 29. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Gospodarska klima u eurozoni i Europskoj uniji u travnju je značajno pogoršana u odnosu na mjesec prije, pokazalo je najnovije izvješće Europske komisije. Indeks gospodarske klime u 17-članoj eurozoni smanjen je za 1,5 indeksnih bodova, na 88,6 bodova, što je njegova najniža razina u protekla četiri mjeseca. Na razini 27-člane EU odgovarajući indeks smanjen je za 1,8 indeksnih bodova, na 89,7 bodova, stoji u izvješću Europske komisije. U odvojenom izvješću EK je objavila i zaseban indeks poslovnog povjerenja u eurozoni, koji također ukazuje na pogoršanje. U travnju je smanjen za 0,18 bodova, na minus 0,93 boda. Eurozona teško uspijeva pronaći put izlaska iz recesije i bilježi pogoršanje ozračja među kompanijama i potrošačima od ožujka, nakon što su optimističan početak godine poremetila previranja na Cipru i u Italiji. Daljnje pogoršanje raspoloženja dodatno podupire očekivanja da će Europska središnja banka srezati rekordno niske kamatne stope od 0,75 posto na 0,5 posto kako bi potaknula gospodarstvo i poboljšala ozračje.

BRUXELLES - Porezi na rad i dalje predstavljaju najveći dio fiskalnih prihoda u zemljama članicama EU-a, ispred poreza koje plaćaju poduzeća i poreza na potrošnju, objavila je Europska komisija u suradnji s Eurostatom. Prosječna stopa poreza na osobne dohotke ove godine u 27 zemalja članica je 38,3 posto, dok je prošle godine bila 38,1 posto. Prosječna stopa, međutim, krije velike razlike među zemljama članicama. Najveće poreze na osobne dohotke plaćaju Šveđani (56,6 posto), Belgijanci (53,7 posto), Portugalci (53 posto), dok s druge strane Bugari plaćaju 10 posto, Litvanci 15 posto, Mađari i Rumunji 16 posto. Prosječna porezna stopa koje plaćaju tvrtke iznosi 26,5 posto ove godine, a prošle godine je bila 26 posto. Prosječna stopa poreza na dodanu vrijednost u 27 zemalja članica EU-a je 20,4 posto. Najveću stopu imaju Mađari (27 posto), zatim Danska i Švedska po 25 posto, a najnižu ima Luksemburg (15 posto) te Cipar i Malta po 18 posto. Stvarna porezna stopa koju plaća prosječan radnik u 27 zemalja članica porasla je s 44,11 posto 2012. na 45,06 posto. Taj porast uglavnom je posljedica podizanja stope PDV u 16 zemalja članica.

LONDON - Izdvajanja za oglašavanje ove bi godine u svijetu mogla biti uvećana za 3,9 posto, a u idućoj za 5 posto, ponajviše zahvaljujući rastu internetskog oglašavanja te jačanju globalnog gospodarstva, pokazalo je danas objavljeno izvješće agencije ZenithOptimedia. Ta agencija, sastavni dio Publicisa, treće po veličini svjetske skupine za oglašavanje po prihodima, iza kompanija WPP i Omnicom, predviđa tako da će globalno tržište oglašavanja do kraja ove godine vrijediti 518 milijardi dolara. Prognoza rasta za 2013. niža je u odnosu na prvotnu procjenu od 4,1 posto. Prošle godine tržište oglašavanja u svijetu poraslo je 3,5 posto. U Portugalu, Irskoj, Italiji, Grčkoj i Španjolskoj tržišta oglašavanja smanjuju se po stopama većim od samog gospodarskog pada. Za periferno tržište eurozone stoga se predviđa da će se ove godine smanjiti za 7 posto, a potom u 2014. stabilizirati, te zatim rasti po stopi od 3 posto. Zemljopisno gledano, najbrži rast oglašavanja bilježit će istočna Europa, potom središnja Azija i Latinska Amerika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙