FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 19. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europske kompanije morat će objavljivati informacije o svojem poslovanju koje se kreću od mjera za borbu protiv korupcije i podmićivanja do politika upravnih odbora i praksi pri zapošljavanju, po novim prijedlozima Europske komisije objavljenim u Bruxellesu. Komisijin prijedlog, koji bi obuhvatio oko 18.000 europskih kompanija koje imaju više od 500 zaposlenika, predviđa i da kompanije prate ekološke i socijalne posljedice svojih djelatnosti. Povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier istaknuo je da će veća korporativna odgovornost omogućiti veće profite. "Kompanije koje već objavljuju informacije o svojim financijskim i nefinancijskim pokazateljima uzimaju u obzir dugoročniju perspektivu pri donošenju odluka. Imaju niže troškove financiranja, privlače i zadržavaju talentirane zaposlenike i uspješnije su", kazao je. Dodao je da je veća korporativna transparentnost "potrebna za sve sektore, a ne samo banke". Od 2014., banke će također morati objavljivati niz informacija o svojem poslovanju, od profita i prometa do broja zaposlenika i plaćanju poreza. Po procjenama EK, nove odredbe stajale bi svaku kompaniju između 1200 i 4900 eura na godinu.

NIKOZIJA - Visoki dužnosnik ciparske vlade Kristos Patsalides izjednačio je ponašanje Njemačke i Međunarodnog monetarnog fonda prema Cipru sa situacijom u kojoj se običnog goluba gađa atomskom bombom, ocijenivši da su oni uništili gospodarski sustav koji je funkcionirao. Patsalides, stalni tajnik ciparskog ministarstva financija, koji je sudjelovao u nedavnim pregovorima s EU i MMF-om za spas Cipra, međunarodne je kreditore nazvao i "okupacijskim snagama" koje nije briga za ljudska prava. To je rekao tijekom iskaza u pravosudnoj istrazi o okolnostima koje su dovele do urušavanja gospodarstva jedne od najmanjih zemalja članica eurozone. Pred istražiteljima je ustvrdio da je "nezajažljiva skupina tehnokrata divljački fiskalno kaznila osiromašeni Cipar". Cipru, koji se u nedostatku drugih resursa profilirao kao centar za financijske off shore usluge, sad prijeti tmurna budućnost jer mu je reputacija uništena, a gospodarstvo u dubokoj recesiji. "Uništili su gospodarski sustav koji je funkcionirao", rekao je Patsalides. "Jest, bilo je nedostataka, ali je težina kazne daleko veća od težine problema", kazao je.

LONDON - Jen je u petak ponovo značajno oslabio prema euru i dolaru nakon što je Japan objavio da je skupina G20 prihvatila objašnjenje da je njegovo agresivno ublažavanje monetarne politike usmjereno na suzbijanje deflacije, a ne na podupiranje izvoznika. Euro je prema jenu ojačao više od jedan posto, na 130,05 jena. Taj je skok podupro i njegov tečaj prema dolaru, koji je ojačao 0,3 posto, na 1,3085 dolara. Dolar je bio na istom postotnom dobitku prema jenu kao i euro i njime se trgovalo po 99,345 jena. Japanska je valuta oslabila nakon što je ministar financija Taro Aso otklonio bojazni da bi na sastanku u Washingtonu njegove kolege u skupini G20 mogle kritizirati Japan zbog ogromnih monetarnih poticaja, najavljenih početkom mjeseca. Opetovano slabljenje jena ujedno je pružilo potporu valutama s višim prinosima, poput australskog dolara i eura, temeljem spekulacija da će japanski ulagači pojačano kupovati rizičniju inozemnu imovinu. Zbog toga je euro ojačao prema dolaru, pri čemu su ulagači zanemarili političku neizvjesnost u Italiji i mogućnost da Europska središnja banka podigne ključne kamatne stope kako bi poduprla posustali gospodarski rast u eurozoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙