FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 4. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT/LONDON - Europska središnja banka (ECB) i britanska Bank of England (BoE) na današnjim su redovnim mjesečnim zasjedanjima zadržale postojeće ključne kamatne stope. ECB ih je tako, već deveti mjesec zaredom, odlučio zadržati na rekordno niskih 0,75 posto i pričekati da vidi hoće li se gospodarstvo u međuvremenu stabilizirati, ili najnoviji val slabih gospodarskih pokazatelja označava početak još jedne krize. Pojedini dužnosnici ECB-a, među kojima i njezin predsjednik Mario Draghi, istaknuli su da je glavni prioritet središnje banke proširiti transmisiju svojih ultra niskih kamatnih stopa duž eurozone, s obzirom da se visina kamata koju zaračunavaju banke unutar zone primjene jedinstvene valute uvelike razlikuju od zemlje do zemlje. Odvojeno, britanska središnja banka također je danas zadržala rekordno nisku ključnu kamatnu stopu od 0,5 posto. Odlučila je također da neće ubrizgavati svježi novac u stagnirajuće gospodarstvo. Takvi potezi u oštroj su suprotnosti s odlukama japanske središnje banke (BOJ) koja je danas ugodno iznenadila tržišta najavom niza poticajnih mjera za gospodarstvo.

ZAGREB - Kineski turisti u svijetu su prošle godine potrošili 102 milijarde američkih dolara čime je Kina postala tržište broj jedan za svjetski turizam u smislu potrošnje, nadmašivši druga dva tržišta po toj potrošnji, Njemačku i SAD, čiji su turisti u svijetu potrošili po oko 84 milijarde dolara, prvi su podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO dostavljeni danas iz njihovog sjedišta u Madridu. Osim Kine, iz UNWTO-a ističu da su prošle godine i druga tržišta u nastajanju kao i većina tradicionalnih turističkih tržišta također pokazala pozitivne rezultate potrošnje. Na listi s najvećim porastima potrošnje u svjetskom turizmu su i Rusi, koji također zadnjih deset godina bilježe porast potrošnje te su sada po tome među deset najboljih svjetskih tržišta, a prošle su godine u svijetu potrošili 32 posto više nego u 2011. ili 43 milijarde dolara. Među rastućim tržištima po turističkoj potrošnji iz UNWTO-a izdvajaju i Brazil, čiji su turisti u svijetu prošle godine potrošili 22 milijarde dolara te time 'skočili' na 12. mjesto. UNWTO-ovi prvi podaci pokazuju i povećanje turističke potrošnje s tradicionalnih turističkih tržišta, ali s manjim stopama, poput Njemačke i SAD-a, čiji su turisti prošle godine u svijetu potrošili 6 posto više nego u godini prije odnosno po blizu 84 milijarde dolara.

SARAJEVO - Analitičari Središnje banke Bosne i Hercegovine prognozirali su realnu stopu gospodarskog rasta za 2013. godinu u toj zemlji na razini od jedan posto, iako su međunarodne financijske institucije, poput Svjetske banke, mišljenja da rasta uopće neće biti ili će dosegnuti najviše 0,5 posto. Guverner Središnje banke BiH Kemal Kozarić na današnjoj je konferenciji za novinare u Sarajevu rekao kako je riječ o "optimističnoj varijanti", no inzistrao je na tome kako je ta projekcija rezultat pozornog analiziranja stanja u zemlji. Po podacima koje je iznio, bosanskohercegovačko gospodarstvo u prošloj je godini zabilježilo pad za 0,5 posto, a industrijska je proizvodnja smanjena je za 5,2 posto u odnosu na godinu prije. Projekcija za 2013. je pak kako će industrijska proizvodnja rasti za tri posto. Bruto domaći proizvod (BDP) kojega je BiH ostvarila u prošloj godini bio je 25,9 milijardi konvertibilnih maraka (13,2 milijarde eura). Prosječna je inflacija bila 2,1 posto, a u Središnjoj banci očekuju kako će inflacija ove godine biti na razini od dva posto. Stopa nezaposlenosti bi sa prošlogodišnjih 28 posto trebala pasti na 27 posto.

SARAJEVO - Udio nekvalitetnih kredita u ukupnim bankarskim plasmanima u Bosni i Hercegovini raste i to je zabrinjavajući trend, iako još nije dosegnuta kritična točka, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare u Središnjoj banci BiH u Sarajevu. Predstavljajući rezultate ostvarene u bankarskom sektoru tijekom 2012. godine, guverner Središnje banke BiH Kemal Kozarić kazao je kako nekvalitetni krediti, čija je naplativost dvojbena, sada dosežu udio od 13,2 posto ukupnih kreditnih plasmana. "Kritična granica je 17 posto udjela takvih kredita, no mi već sada moramo poduzeti mjere da se to ne dogodi", kazao je Kozarić. Direktor agencije za bankarstvo Federacije BiH Zlatko Barš posebice je upozorio na drastično povećanje broja takvih kredita otkako je počela kriza koja još uvijek traje. U 2008. godini takvih je kredita bilo svega tri posto, što znači da su se do sada učetvorostručili, naveo je. Prema podacima Središnje banke BiH, krediti građanima na kraju prošle godine iznosili su 6,79 milijardi konvertibilnih maraka (3,47 milijardi eura). Krediti privatnim i javnim tvrtkama iznosili su pak 8,22 milijarde KM (4,2 milijarde eura).

LONDON - Euro je u četvrtak oscilirao prema dolaru u burnoj trgovini na deviznim tržištima nakon najnovijeg istupa predsjednika Europske središnje banke (ECB) budući da su ulagači pokušavali uspostaviti ravnotežu između njegove potpore očuvanju eurozone i upozorenja o rizicima po rast u regiji. Euro je tako nakratko poskočio na 1,2880 dolara da bi se potom njime trgovalo po 1,2856 dolara, što znači da je na neznatnom dobitku prema dolaru u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije. Prema jenu euro je poskočio 2,3 posto i njome se trgovalo po 122,22 jena, nakon što je japanska središnja banka (BoJ) najavila znatno radikalnije mjere potpore gospodarstvu no što je tržište očekivalo. Dolar je prema jenu ojačao čak 2,7 posto, na 95,57 jena. Ulagače je danas ohrabrila poruka predsjednika ECB-a Maria Draghia da oni koji spekuliraju s raspadom eurozone uvelike podcjenjuju politički kapital uložen u euro. Dodao je također da ne očekuje izlazak Cipra iz eurozone. Zabrinulo ih je pak njegovo ukazivanje na rizike po gospodarski rast u eurozoni. ECB je danas zadržao ključne kamatne stope na važećoj razini od 0,75 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙