FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodstvo hrvatskog nogometa mogući svjedoci na suđenju Širiću

ZAGREB, 29. travnja 2013. (Hina) - Obrana bivšeg dopredsjednika HNS-a Željka Širića predložila je da se na suđenju za "pošteno suđenje" na utakmicama prve lige sasluša 50-ak svjedoka, među kojima su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, bivši tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, nekadašnje vodstvo Hajduka, nogometni suci te reprezentativni izbornik Igor Štimac.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac sutra bi trebala odlučiti o dokaznim prijedlozima obrane i tužiteljstva te odrediti početak suđenja optuženim bivšim nogometnim dužnosnicima.

Širiću će se suditi zajedno s bivšim tajnikom NK Karlovca Nevenom Šprajcerom, koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, dok je postupak protiv suoptuženog bivšeg nogometnog suca Stjepana Djedovića razdvojen nakon što je pretrpio moždani udar.

Širić i Djedović terete se za primanje 30 tisuća eura mita za "pošteno" suđenje Hajduku, dok je Širić optužen da se sa Šprajcerom dogovorio da njegovom klubu za 15 tisuća eura po sezoni također osigura 'pošteno' suđenje. Uhićeni su krajem 2011. a ključna osoba u njihovom razotkrivanju navodno je bio tadašnji predsjednik Hajduka Hrvoja Maleš.

On je navodno, u dogovoru s vodstvom svog kluba, preuzeo ulogu "prikrivenog istražiteljima" i Širiću predao 30.000 obilježenih eura. Stoga obrana osim njega kao svjedoke predlaže nekadašnjeg sportskog direktora Hajduka Ivana Šurjaka, ali i najvećeg pojedinačnog dionirača splitskog kluba Jaku Andabaka.

Od zvučnijih nogometnih imena kao svjedok je predložen i sudac Bruno Marić, poznat po sudskom sporu s europskom nogometnom asocijacijom UEFA.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s USKOK-om, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙