FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naletilić tvrdi da nije kriv za otmicu i poticanje na ubojstvo

ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Haški osuđenik Mladen Naletilić Tuta danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio optužbe da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Na suđenju će biti ispitano 10-ak svjedoka među kojima su sudsko-medicinski vještak Josip Škavić i žrtva pokušaja ubojstva Damir Brekalo koji je kasnije osuđen zbog ratnog zločina pa kaznu služi u Zenici.

Sudsko vijeće naknadno će odlučiti o prijedlogu Naletilićeva branitelja Željka Žganjera da se od MUP-a Federacije BiH pribave podaci o pripadnicima policije koji su bili poslani da iz Duhanske stanice u Širokom Brijegu odvedu zarobljenike u mostarsku policiju.

Naletilića se tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.

U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995.

Tužiteljstvo je odustalo od progona Naletelića za sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno djelo jer ono ne postoji u novom Kaznenom zakonu.

Optužnica je podnesena još 1997. no suđenje je počelo tek ovoga travnja. U međuvremenu je Naletilić u Haagu osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom veljače ove godine pušten je na slobodu.

Suđenje se nastavlja 21. svibnja saslušanjem prvih svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙