FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krajem svibnja poznat datum početka suđenja u slučaju "Bankomat"

ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Zbog nedolaska više optuženika ili njihovih odvjetnika danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno pripremno ročište u slučaju "Bankomat" pa će datum početka suđenja bivšem direktoru Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipu Protegi i njegovim suoptuženicima biti poznat tek krajem svibnja.

Sutkinja Gordana Mihela Grahovac pripremno je ročište zakazala za 17. i 28. svibnja kada bi trebao biti određen datum početka suđenja.

Protegu i desetero suoptuženih u slučaju "Bankomat" tereti se da su tu državnu banku oštetili za najmanje 255 milijuna kuna. Iako ih je USKOK optužio još u srpnju 2010. sud je optužnicu, nakon što ju je u dva navrata vraćao na doradu, potvrdio tek u veljači ove godine.

Bivši čelnici HPB-a optuženi su da su od 2005. do 2009. oštetili banku za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali visokorizične kredite koji nisu vraćeni. Terete ih i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna. Taj novac su, tvrdi se u optužnici, isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju.

Obrana, pak, tvrdi da je optužnica utemeljena na nezakonitom vještačenju te da optuženi nisu počinili nikakvo kazneno djelo jer je riječ o klasičnom građansko-pravnom odnosu između klijenata i banke koja je, suprotno optužbama USKOK-a, osigurala naplatu svojih potraživanja.

Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, a jednog od klijenata banke i za pranje novca.

Riječ je o prvoj optužnici o čijoj je valjanosti raspravljao i Vrhovni sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙