FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabe prognoze rasta pritisnule cijene nafte u Londonu

LONDON, 29. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte pala je u ponedjeljak na londonskom tržištu jer neizvjesni izgledi za rast dva najveća svjetska potrošača nafte, Sjedinjenih Američkih Država i Kine, potiču konsolidaciju na tržištima roba.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 16 centi na 103 dolara, nakon što je prošloga tjedna ostvarila najveći jednotjedni rast od studenog 2012. godine.

Prošloga su se tjedna cijene nafte oporavile s najnižih razina zabilježenih u devet mjeseci temeljem očekivanja da će snažnija globalna gospodarska aktivnost potaknuti potrošnju goriva. Međutim, američko ministarstvo trgovine izvijestilo je u petak da je najveće svjetsko gospodarstvo poraslo u prvom tromjesečju po godišnjoj stopi od 2,5 posto, što je ispod tržišnih očekivanja od 3 posto.

"Razočaravajući podaci o BDP iz SAD-a povećali su zabrinutost vezanu za razinu potražnje za naftom i doveli do nekih dobitonosnih prodaja slijedom nedavnog velikog rasta cijena", rekao je Carsten Fritsch, viši naftni analitičar u banci Commerzbank u Frankfurtu. "Cijene roba su pale i sve dokle god su gospodarski izgledi nejasni, cijene nafte će teško rasti“.

Trgovci će se ovaj tjedan fokusirati na podatke o proizvodnji u travnju u Kini, drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte, za koje se očekuje da će biti bolji od onih u ožujku. Indeks menadžera nabave banke HSBC pokazao je prošlog tjedna da se aktivnost u kineskom industrijskom sektoru smanjila u travnju, kao i da su pale nove izvozne narudžbe.

Osim toga, očekuje se da će Fed na sastanku ovaj tjedan zadržati program kupnje 85 milijardi dolara obveznica mjesečno, te da će Europska središnja banka smanjiti kamatne stope kada se sastane u četvrtak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte na kraju prošlog tjedna u petak iznosila 100,7 dolara, što znači da je bila 0,81 cent viša nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙