FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 105 dolara, Japan ohrabruje

LONDON, 8. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 105 dolara zahvaljujući japanskim planovima za poticanje gospodarskog rasta koji su potisnuli u drugi plan razočaravajuće podatke s američkog tržišta rada.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla za 1,23 dolara, na 105,35 dolara. U petak zaključila je trgovinu u minusu 2,22 dolara nakon objave razočaravajućih podataka s američkog tržišta rada. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 93,45 dolara.

Središnja japanska banka najavila je prošlog tjedna da će u manje od dvije godine ubrizgati u gospodarstvo 1.400 milijardi dolara kako bi poduprla njegov rast, što će po procjenama ekonomista biti snažan poticaj za cijene nafte i ostalih roba.

Ta su očekivanja zakočila snažan pad naftnih tržišta nakon što su podaci s američkog tržišta rada u ožujku pokazali da su poslodavci neto otvorili samo 88 tisuća radnih mjesta. Očekivalo se da će ih otvoriti oko 200 tisuća.

Izvješće američke vlade ukazuje na posustajanje gospodarskog oporavka u SAD-u, što je zajedno s produbljivanjem recesije u pojedinim dijelovima Europe i sporijim od očekivanja rastom gospodarstava u nastajanju zakočilo potrošnju nafte u ovoj godini, uz prateći rast zaliha i usporavanje rasta cijena.

"Veći je rizik da će cijene nafte padati nego da će rasti s obzirom na tvrdokorno pesimističnu prognozu svjetske potražnje. Današnji rast cijena ukazuje na stabilizaciju nakon pada u proteklim danima. Prostor za značajniji rast vrlo je ograničen", smatra Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Organizacija izvoznica nafte na svojoj je internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 103,1 dolar, što znači da je bila 1,11 dolar niža nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙