FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor u svibnju dolazi u prvi predsjednički posjet Hrvatskoj

ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor 9. i 10. svibnja boravit će u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj otkako je preuzeo taj položaj, tijekom kojeg će se sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Pahor u Hrvatsku stiže na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, priopćeno je iz ureda predsjednika RH u petak.

U priopćenju se navodi da će Pahor s predsjednikom Josipovićem održati predavanje studentima zagrebačkog sveučilišta te prisustvovati otvaranju Gospodarskog foruma.

Pahor će se, po priopćenju, susresti i s hrvatskim građanima, a dvojica predsjednika zajedno će obilježiti Dan Europe.

Borut Pahor je ime koje godinama traje u slovenskoj politici, a u dosadašnjoj karijeri obnašao je sve tri najvažnije političke dužnosti u toj zemlji. Bio je predsjednik slovenskog Državnog zbora 2000. godine, od 2008. do 2012. bio je predsjednik vlade, a od prosinca prošle godine obnaša dužnost slovenskog predsjednika, nakon što je u drugom krugu izbora pobijedio dotadašnjeg predsjednika Danila Tuerka.

Pahor je poznat i priznat političar i u Hrvatskoj jer je kao predsjednik vlade s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u studenome 2011. potpisao sporazum o arbitraži glede prijepora oko granice između dviju država na moru i na kopnu, zbog kojeg je Slovenija mjesecima blokirala nekoliko poglavlja u pregovorima Republike Hrvatske o punopravnom članstvu u EU.

U nedavnom sporu Hrvatske i Slovenija oko pitanja stare devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci sudjelovao je i predsjednik Pahor, pozivajući da se taj spor riješi na obostrano zadovoljstvo, jer je "članstvo Hrvatske u EU od koristi za Sloveniju".

Pahor je do početka lipnja prošle godine bio predsjednik Socijaldemokratske stranke Slovenije, a nakon njegove ostavke na tom ga je položaju zamijenio Igor Lukšič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙