FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor: nema porasta protueuropskog raspoloženja u Sloveniji

LJUBLJANA, 19. travnja 2013.(Hina) - U Sloveniji unatoč krizi ne raste protueuropsko raspoloženje, a vlada Alenke Bratušek sama će bez strane financijske pomoći stabilizirati ekonomsko stanje, zajamčio je slovenski predsjednik Borut Pahor u razgovoru za pariški "Le Figaro".

"U Sloveniji nema porasta protueuropskog raspoloženja, mi vjerujemo u zajedničku europsku budućnost. U kulturi naših ljudi nije da za probleme okrivljuju Europu, radije za to okrivljuju korumpirane političare", rekao je Pahor u razgovoru koji je dao za svog ovotjednog posjeta Francuskoj.

U vezi s dužničkom krizom u Europi slovenski je predsjednik rekao da je i svom fracuskom kolegi Francoiseu Hollandeu dao jamstva da se Slovenija bez obzira na teškoće koje ima u bankarskom sektoru nalazi među onim državama EU-a koje traže novi okvir za djelovanje integracije, te da je osobno sklon ideji sjedinjenih europskih država, barem u okviru 17 država koje su preuzele zajedničku valutu euro.

"Treba nam europska središnja banka s ovlastima kakvu ima američki Fed, ustanova koja će voditi jednu fiskalnu politiku umjesto sadašnjih 17 politika", rekao je Pahor.

Dodao je da Sloveniji neće biti potrebna financijska pomoć kakva je trebala Cipru, a niti ona kakvu su tražile Portugal i Španjolska, te da će nova vlada privući strane investicije i početi s privatizacijom bankarskog sustava u kojemu su najveće banke državne, što u vezi s kreditima koje su pred nastup recesije davale državnim tvrtkama izaziva probleme.

Privatizirat ćemo jednu od triju najvećih nacionalnih banaka, rekao je Pahor, dodajući da je po njegovu mišljenju bolje imati jednu solidnu banku u stranom vlasnišvu nego nacionalnu banku koja zbog loših kredita koja je davala prijašnji godina ne može kreditirati svoje komitente.

Dosadašnju slovensku rezerviranost prema stranim investitorima, osobito kad se radi o financijskom sektoru, Pahor je protumačio iskustvom nekih država koje su u ekonomskoj tranziciji s privatizacijom banaka išle prebrzo i u prevelikoj mjeri, a onda su zapadni investitori nakon dolaska krize sredstva povukli u matične banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙