FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci dva puta uz nizak odaziv birali predstavnike u Europski parlament

LJUBLJANA, 11. travnja 2013.(Hina) - Slovenci su do sada dva puta glasovali na izborima za Europski parlament, ali je i 2004. i 2009. na birališta izašlo manje od trećine birača, a izborni rezultat znatno odstupao od biračke volje pokazane na izborima za sastav nacionalnog parlamenta.

Slovenija je članicom EU-a postala u svibnju 2004. godine, a već idućeg mjeseca održani su izbori u svih 25 članica "proširene" Unije.

Na prve izbore za 7 slovenskih europarlamentaraca 13. lipnja 2004. odazvalo se samo 28,29 posto birača, izabravši zastupnike s četiri stranačke liste. Izborni uspjeh kandidata tadašnje oporbe dao je naslutiti da će na izborima za nacionalni parlament, koji su održani u jesen iste godine, doći do "smjene" vlasti, što se kasnije i dogodilo jer je pobjeda desnog centra omogućila formiranje prve vlade Janeza Janše.

Veliko iznenađenje, uz nisku izlaznost, na europarlamentarnim izborima 2004. u Sloveniji donio je i uspjeh oporbenih Kršćanskih demokrata (SKD), danas stranke Nova Slovenija, koji su osvojili skoro četvrtinu glasova i dobili dva mandata. Vladajući Liberalni demokrati (LDS) tadašnjeg premijera Antona Ropa, također s dva mandata i oko petine glasova, bili su razočarani rezultatom jer birači očito nisu honorirali zasluge Ropove vlade za ulazak u EU i karizmu Janeza Drnovšeka, koji je stranku vodio prije Ropa.

Jedan od partnera vladajuće koalicije Socijalni demokrati (SD) tada su osvojili jedan mandat, no izabrani eurozastupnik Borut Pahor odmah nakon objave rezultata naglasio je da ostaje u slovenskoj politici i na mjestu predsjednika stranke pa je tako mjesto zastupnika u Europskom parlamentu prepustio drugom članu stranke nekoliko mjeseci pred slovenske izbore u jesen 2008.

Na drugim izborima za slovenske zastupnike u Europskom parlamentu, koji su održani 7. lipnja 2009. godine, glasovalo je 28,33 posto od ukupno registriranih birača. Na njima je 26 posto glasova osvojila tada oporbena Janšina SDS, a 18 posto tada vladajući Pahorovi Socijalni demokrati (SD). To se dogodilo manje od godine dana nakon izbora za slovenski parlament na kojima je pobijedio Pahor, poslavši Janšinu stranku i vladu u oporbu.

Prema Lisabonskom ugovoru Slovenija je dobila pravo na jednog zastupnika u Europskom parlamentu više, pa ih sada ima osam. To su: Milan Zver, Romana Jordan Cizelj i Zofija Mazej Kukovič ( Slovenska demokratska stranka,SDS), Mojca Kleva i Tanja Fajon (Socijalni demokrati, SD), Alojz Peterle (Nova Slovenija, NSI), Jelko Kacin (Liberalni demokrati, LDS) i Ivo Vajgl (stranka Zares). Veterani u eurozastupničkim klupama su nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova Peterle te Kacin, kojima teče drugi mandat. Zanimljivo je i to da Vajglova i Kacinova stranka na slovenskim parlamentarnim izborima 2011. godine, nisu prešle izborni prag pa su u slovenskoj politici sasvim marginalizirane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙