FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija izbjegla recesiju

LONDON, 25. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Britansko gospodarstvo izbjeglo je opetovano klizanje u recesiju, pokazali su danas objavljeni podaci državnog statističkog ureda, pokazavši rast u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

U posljednja tri mjeseca 2012. aktivnosti su se na tromjesečnoj razini smanjile 0,3 posto pa bi pad aktivnosti u prva tri ovogodišnja mjeseca gurnuo Britaniju u treću recesiju u manje od pet godina.

Na godišnjoj razini BDP je u razdoblju od siječnja do ožujka porastao 0,6 posto, što je njegov najsnažniji rast od kraja 2011.

Ministar financija George Osborne rekao je danas da podaci ohrabruju i najavio ustrajnost u politici rješavanja proračunskih problema.

"Svi znamo da nema jednostavnih odgovora na dugogodišnje probleme i ne mogu obećati da će put uvijek biti gladak, ali zahvaljujući izravnom hvatanju u koštac s problemima Britanija se oporavlja i gradimo gospodarstvo spremno za budućnost ", rekao je Osborne u priopćenju.

Glavni su oslonci rasta u prvom tromjesečju bili snažan uslužni sektor i oporavak proizvodnje nafte i plina u Sjevernom moru.

Ministar financija ustraje u namjeri da u petogodišnjem razdoblju eliminira temeljni proračunski manjak. Međunarodni monetarni fond (MMF) dosada je podupirao takvu politiku ali sada smatra da će pojedini rezovi možda morati biti odgođeni zbog slabe potražnje.

Izaslanstvo MMF-a posjetit će Britaniju idućeg tjedna kako bi procijenilo stanje u gospdoarstvu i moglo bi preporučiti promjenu politike. Dobri makrogospodarski podaci pomoći će britanskom ministru financija da uvjeri predstavnike međunarodnih zajmodavaca u ispravnost svoje politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙