FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze ojačale nakon solidnih rezultata Alcoe

LONDON, 9. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše u rudarskom sektoru, nakon solidnih poslovnih rezultata Alcoe.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.170 bodova, nakon što je jučer porastao 0,2 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,5 posto.

Sinoć objavljeno poslovno izvješće najvećeg američkog proizvođača aluminija Alcoe potaknulo je rast cijena dionica rudarskih kompanija jer ukazuje na stabilnu potražnju za sirovinama.

Indeks rudarskog sektora skočio je za 1,9 posto i zbog toga što je vijest o padu inflacije u Kini potaknula špekulacije o popuštanju monetarne politike. Time bi se inicirao snažniji rast gospodarstva Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Idućih će dana, kažu analitičari, na smjer tržišta najviše utjecati kvartalna poslovna izvješća kompanija, a očekivanja o rastu dobiti su niska, s obzirom na slabosti najvećih svjetskih gospodarstava.

„Kako su procjene snižene, kompanijama ne bi trebalo biti teško nadmašiti očekivanja. No, bit će zanimljivo vidjeti i što će poslovodstva reći po pitanju budućih rezultata“, kaže Jawaid Awsar, trgovac u tvrtki SecurEquities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ostao nepromijenjen na 13.192 boda, najvišoj razini u gotovo pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙