FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

DHAKA - Osmerokatnica u kojoj je bila smještena tvornica za proizvodnju odjeće i trgovački centar u predgrađu glavnoga grada Bangladeša srušila se u srijedu pri čemu je poginulo najmanje 25 osoba, a ranjeno više od 500, prenijela je televizija Ntv. Vatrogasci i vojska spašavali su ozlijeđene koji su ostali pod ruševinama zgrade Rana Plaza u Savaru, 30 kilometara udaljene od Dhake, objavila je policija. Vlasnici tvornice oglušili su se o upozorenja da prekinu rad u zgradi u kojoj su uočene pukotine dan ranije, dodala je policija. U Bangladešu je proizvodnja odjeće za inozemne tvrtke u procvatu, no proizvodi se u lošim uvjetima i tu industriju godinama prate požari i nesreće. U studenome je 112 radnika poginulo u požaru što je izbio u tvornici u industrijskom predgrađu Dhake.

PEKING -Najmanje 21 osoba, među kojima i policajci, ubijeni su u nasilju u utorak u kineskoj nemirnoj pokrajini Xinjiang, objavile su u srijedu vlasti. "Ukupno je 21 osoba poginula. Među 15 ubijenih bilo je policajaca i čuvara reda, a zatim je u sukobima ubijeno još šest napadača", objavio je dužnosnik okruga Barchuk u regiji s većinskim muslimanima. Internetska stranica Tianshan, koju nadziru vlasti u Xinjiangu, tvrdi da su za nasilje odgovorni teroristi. Pokrajina Xinjiang često je poprište nemira zbog velikih napetosti između većinskog naroda Han i Ujgura, turkofornih muslimana. Brojni Ujguri optužuju kineske vlasti da guše njihovu vjeru i kulturu te se protive masovnom useljavanju Hana u tu regiju koja je još jako siromašna iako je bogata prirodnim izvorima.

TOKIO -Osam kineskih brodova koji su u utorak ušli u teritorijalne vode otočja Senkaku na koje pravo polaže i Tokio, otplovilo je krajem dana čime je završen prosvjed protiv odlaska japanskih političara u sporno svetište Yasukuni koje po ocjeni Pekinga veliča japansku vojnu prošlost. Kineski brodovi za pomorski nadzor plovili su u utorak u zoni od 22 kilometra oko otočića Istočnog kineskog mora, koji su pod upravom Tokija, ali pravo na njih polaže Peking pod imenom Diaoyu. Otplovili su odande rano navečer, objavila je japanska obalna straža. Radilo se o najmasovnijem upadu kineskih vladinih brodova u teritorijalne vode tog nenastanjenog arhipelaga otkad su se teritorijalne razmirice pogoršale u rujnu nakon što je Japan kupio tri od pet otoka od njihova japanskog privatnog vlasnika. Uplovljavanje kineskih brodova slijedilo je nakon posjeta japanskih ministara i 168 parlamentarnih zastupnika u šintoističko svetište Yasukuni u Tokiju podignuto za 2,5 milijuna japanskih vojnika poginulih u doba Drugog svjetskog rata. Godišnjim odlascima u Yasukuni japanski političari ljute zemlje koje su bile žrtve japanske invazije. Južna Koreja, koja je u Drugom svjetskom ratu također bila žrtva japanske agresije, otkazala je za ponedjeljak planirani posjet svoga šefa diplomacije Tokiju zbog odlaska ministara u Yasukuni.

WASHINTON - Američka vojna obavještajna agencija objavila je u utorak da su testiranja provedena na pismu upućenom u američku vojnu bazu otkrila "moguće biološke otrove". Pismo je otkrila DIA (Defence Intelligence Agency) u utorak ujutro među poštom u bazi Anacostioa-Bolling u državi Washington, rekao je glasnogovornik obavještajne agencije. Predstavnici vojne baze potvrdili su da se dogodio "incident s opasnim materijalom". DIA je odbila dati daljnje informacije dok ne završi istraga.

RIM - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano će u srijedu imenovati mandatara nove vlade, rekao je u utorak zamjenik tajnika Demokratske stranke (PD) Enrico Letta na završetku konzultacija koje je tijekom dana vodio predsjednik države. Letta je rekao da je PD, prva stranka na izborima u veljači, spremna sudjelovati u izgradnji nove vlade na tragu odrednica koje je predsjednik dao dan ranije. Napolitano je u ponedjeljak preporučio savez velikih stranaka, pošto niti jedna stranka nije dobila dovoljnu većinu. Letta nije izravno spomenuo taj savez, ali je naglasio dva druga vida Napolitanovog govora: hitno rješavanje gospodarskog i socijalnog stanja u pogledu rada, nezaposlenosti mladih kao i reformu politike, posebice novi izborni zakon i smanjenje broja zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙