FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael i Turska o kompenzacijama za žrtve Mavi Marmare

ANKARA, 22. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Izraelsko izaslanstvo doputovalo je u ponedjeljak u Tursku po prvi puta od 2010. kako bi razgovarali o kompenzaciji za devetoro Turaka, ubijenih u akciji izraelskih komandosa na brod Mavi Marmara, koji je prevozio pomoć za Gazu, a dolazak izraelskog izaslanstva smatra se znakom da se odnosi između dvaju američkih saveznika popravljaju.

Na čelu izraelskog izaslanstva nalazi se savjetnik premijera Benjamina Netanyahua, a prije posjeta prošloga je mjesca uslijedila izraelska isprika za ubojstva na brodu Mavi Marmara u svibnju 2010. godine. Brod Mavi Marmara prevozio je pomoć turskih propalestinskih aktivista za Pojas Gaze, pod izraelskom blokadom.

Turska je nakon toga prekinula prilično dobre odnose s Izraelom. Nakon objave UN-ovog izvješća o incidentu u rujnu 2011. Ankara je protjerala izraelskog veleposlanika iz zemlje i zamrznula vojnu suradnju.

Turska je tada i kazala što očekuje prije normalizacije odnosa: ispriku, kompenzaciju i ukidanje izraelskog embarga za Pojas Gaze.

SAD se posebno zalaže za uspostavu boljih odnosa između svojih dvaju saveznika.

Ipak, čini se da je puna normalizacija odnosa još daleko, budući da je Izrael jasno dao do znanja da ne namjerava okončati blokadu Pojasa Gaze kao dio turskih zahtjeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙