FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama napušta Bliski istok pošto je umirio Izrael i upozorio Iran

AMMAN, 23. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama je u subotu napustio Bliski istok nakon povijesna posjeta tijekom kojega je umirio svog izraelskog saveznika, upozorio na nuklearni Iran i zauzeo se za rješavanje dugotrajna sukoba s Palestincima.

Obama je u subotu završio svoje prvo putovanje u drugom predsjedničkom mandatu razgledavajući povijesne spomenike i ostatke drevnog nabatejskog grada Petre u Jordanu, pošto se četiri dana bavio gorućim regionalnim pitanjima.

Obama je iz Ammana helikopterom stigao u Petru, veličanstven grad na jugu Jordana. Snažna pješčana oluja se smirila pa je iz helikoptera mogao razgledati okolicu i stići u Petru za manje od sat vremena.

"Ovo je impresivno i čudesno", komentirao je predsjednik diveći se pročelju glasovita hrama u Petri visokom 40 m izdubljenom u ružičastom pješčenjaku, vjerojatno kraljevske grobnice iz 1. stoljeća poslije Krista.

Petra je bila zadnja postaja prvog Obamina posjeta Izraelu, palestinskim područjima i Jordanu.

Obama je s kraljem Abdullahom II. u Ammanu razgovarao o krizi sirijskih izbjeglica koji u velikom broju stižu u Jordan i o obnovi bliskoistočnog mirovnog procesa.

Američki predsjednik je rekao da je "veoma zabrinut" zbog toga što Sirija postaje baza ekstremista i obećao je pomoć Jordanu za sirijske izbjeglice.

Usto je obećao da će zatražiti od Kongresa da Jordanu odobri 200 milijuna dolara (154 milijuna eura) namijenjenih 460.000 sirijskih izbjeglica koji su se sklonili u tu hašemitsku monarhiju.

Na završetku svog posjeta Izraelu Obama je u petak uspio izmiriti Izrael i Tursku čiji su odnosi zahladnjeli 2010.

Usto, u emotivnu govoru pred 2.000 mladih Izraelaca u četvrtak u Jeruzalemu, koji je označio vrhunac njegova posjeta, Obama je pozvao Izrael i Palestince da se odluče za mir, ali nije naznačio put koji će dovesti do rješenja s dvjema državama.

"Svrha Obamina posjeta Izraelu je ispunjena: osvojio je srca Izraelaca", kratko je komentirao izraelski tisak.

Naprotiv, palestinski čelnici nisu imali velika razloga za zadovoljstvo, osim deblokade 500 milijuna dolara pomoći koje je Kongres bio zamrznuo prije više mjeseci.

Državni tajnik John Kerry se u subotu treba vratiti u Jeruzalem pošto je Obamu pratio na putu u Jordan, kako bi s Netanyahuom razgovarao o sljedećim etapama mirovnog procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙