FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jovanović: kvalitetno obrazovanje nužno za uključivanje Roma u društvo

ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je danas na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji da je kvalitetno obrazovanje Roma preduvjet da se i oni ravnopravno uključe u društvo i kreiranje politika, te aktivno sudjeluju u europskom okružju.

Hrvatska ulaže velike materijalne i druge resurse kako bi Romima i Romkinjama, posebice mladima, omogućila obrazovanje te bolje životne i radne uvjete, istaknuo je Jovanović otvarajući konferenciju "Kvalitetno obrazovanje za Rome: Održivost obrazovne politike Desetljeća na europskoj razini".

Rekao je da jednogodišnje predsjedanje Hrvatske Desetljećem za uključivanje Roma završava u vrijeme kada će Hrvatska postati punopravnom članicom EU, što će pred nju staviti nove zahtjeve, ali i biti veliki izazov.

Podsjetio je da Hrvatska od 2003. s donošenjem Nacionalnog programa za Rome sveobuhvatno rješava pitanje socijalne inkluzije Roma, što je intenzivirano s provođenjem Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. Izvješće za 2011. i 2012. pokazuje zamjetan napredak provedbe strategijskih dokumenata, osobito u obrazovanju.

Ministarstvo sufinancira predškolski odgoj romske djece i program pripreme za polazak u osnovnu školu tamo gdje to ne može osigurati lokalna zajednica. Sredstva za te namjene u protekle su tri godine udvostručena, pa su lani iznosila 1.929.108 kuna za 811 djece koliko ih je uključeno u predškolski odgoj.

U Međimurskoj županiji, gdje živi najviše Roma, 2010. je pokrenut projekt kojim su sva romska djeca obuhvaćena programom predškole. Od 2005. učetverostručen broj polaznika u osnovnoj školi - na početku 2012./2013. obuhvaćeno je 5.173 učenika Roma, s podjednakim omjerom po spolu.

Kao potpora rješavanju prihvaćanja različitosti u školskom sustavu je i novi kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja, rekao je Jovanović.

Dok je 2005. bilo samo 14 učenika Roma u srednjim školama, na početku 2012./2013. bilo ih je 480. Ministarstvo stipendira svakog romskog učenika u srednjoj školi s 500 kuna mjesečno, a za romske studente osigurana je stipendija od 1.000 kuna mjesečno, kazao je Jovanović.

Istaknuo je da je u protekloj akademskoj godini bilo svega 28 studenata koji su dobivali tu stipendiju, pa je za očekivati da se neki studenti Romi možda ne izjašnjavaju Romima.

U obrazovanju odraslih osigurano je sufinanciranje završavanja osnovnog obrazovanja i osposobljavanja odraslih polaznika, a u programu je oko 300 polaznika Roma godišnje, za što se utroši do 700.000 kuna.

Na novinarski upit je li dovoljno 28 romskih studenata, Jovanović je odgovorio kako je to premali broj ali sve što se radi na unapređenju sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja sigurno će povećati i broj studenata Roma, a to će poboljšati i položaj Roma u hrvatskom društvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙