FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 22. travnja

ZAGREB, 21. travnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za ponedjeljak, 22. travnja:

KOPRIVNICA - U povodu 20. godišnjice Grada Koprivnice, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović susrest će se sa županom i predstavnicima Koprivničko-križevačke županije (12,30 sati, Ulica Antuna Nemčića 5). Potom će nazočiti obilježavanju 20. godišnjice Grada Koprivnice gdje će se obratiti prisutnima (13 sati, Kino Velebit, Zrinski trg 6). Nakon toga će nazočiti otvorenju poslovne zgrade budućeg javnog isporučitelja vodnih usluga (13,50 sati, Gradsko komunalno poduzeće "Komunalac", Mosna 15), a obići će i tvrtku "Arche d.o.o." (14,35 sati, Poslovna zona Dravska, Ulica Josipa Bukovčana 19).

DUBROVNIK - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović svečano će otvoriti EURAXESS, 6. konferenciju programa Europske komisije koji je namijenjen povećavanju i olakšavanju mobilnosti istraživača i znanstvenika (16 sati, hotel Radisson Blu Resort & Spa). Trodnevna konferencija pod nazivom "Mi komuniciramo" okupit će više od 250 predstavnika EUROXESS uslužnih centara iz cijeloga svijeta, a cilj konferencije je osnažiti cjelokupnu EURAXESS mrežu koja ima oko 200 uslužnih centara u 38 europskih zemalja. Uloga EURAXESS uslužnih centara sastoji se u pružanju savjetodavne pomoći istraživačima i njihovim obiteljima pri preseljenju u drugu zemlju, što među ostalim obuhvaća, primjerice, vize, radne dozvole, smještaj, pravna pitanja, socijalno osiguranje, zdravstvenu zaštitu i porez. Na konferenciji će sudjelovati i predstavnici EURAXESS Links ureda iz Kine, SAD-a, Japana i Indije te predstavnici zemalja jugoistočne Azije (Singapura, Malezije, Tajlanda i Indonezije).

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvorit će dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Kvalitetno obrazovanje za Rome: Održivost obrazovne politike Desetljeća na europskoj razini" koja se prvi put održava u Hrvatskoj, a u povodu jednogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Desetljećem za uključivanje Roma 2005. do 2015. (9,30 sati, Hotel International). Na konferenciji će se raspravljati o kvalitetnom obrazovanju za Rome u europskome kontekstu te će biti predstavljeni primjeri dobre prakse praćenja i prikupljanja relevantnih podataka za inkluziju Roma u obrazovanju. Također, bit će riječi o radu u zajednici kao preduvjetu kvalitetnog obrazovanja Roma te iskoristivosti fondova Europske unije u području obrazovanja. Posebna rasprava vodit će se na temu statusa romskoga jezika u obrazovanju. Uz predstavnike ministarstava odnosno vlada zemalja članica Desetljeća, u radu konferencije sudjelovat će predstavnici međunarodnih institucija, romske zajednice, stručnjaci i promicatelji inkluzivne politike za Rome.

ZAGREB - Predstavljanje priručnika Hrvatska nastava u inozemstvu (12 sati, velika dvorana Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38). Priručnik će predstaviti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Prskalo, recenzentica Dubravka Maleš i priređivači Ante Bežen i Milan Bošnjak.

SPLIT - Javnu akcija u sklopu nacionalne kampanje "Prijavi zločin iz mržnje" u sklopu koje će LGBT aktivisti dijeliti letke građanima koji pozivaju LGBT osobe da prijavljuju nasilje i koji sadrže informacije o zločinu iz mržnje (11 sati, splitska Riva). Nacionalna kampanja "Prijavi zločin iz mržnje!" uz javne akcije sastoji se i od bilboard i city light plakata koji će biti postavljeni u četiri hrvatska grada - Zagrebu, Puli, Splitu i Osijeku. Projekt "Suzbijanje homofobičnih i transfobičnih zločina iz mržnje" provode udruge Kontra i Iskorak u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Projekt financira Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija trebali bi svjedočiti bivši HDZ-ov saborski zastupik Petar Selem, bivši Sanaderov ministar Branko Vukelić i šef njegova osiguranja Davor Blažević zvani Tigar. Selem i Tigar već su, na poziv tužiteljstva, svjedočili na suđenju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, dok je Vukelić nedolazak opravdao zdravstvenim razlozima (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Objava presude bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu kojeg USKOK tereti da je primao mito u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu Nove TV. Zamjenica ravnatelja USKOK-a zatražila je u završnom govoru da se Svilana proglasi krivim i da mu se oduzme imovinska korist od 67.500 eura jer je nesporno da su emisije Core Medije prikazivane na Novoj TV o čemu je pregovarao Svilan. Iskazi svjedoka, kazala je, potvrdili su da je Svilan pregovarao o cijeni, davao inicijativu, predlagao projekte i svojim autoritetom utjecao na odluke uprave čija je uloga u tome bila formalna, a ne suštinska. Branitelj Ljubo Pavasović Visković kazao je, pak, da bivši direktor programa Nove TV prema ugovoru o radu nije bio ovlašten sklapati poslove već je o tome na temelju niza provjerljivih parametara odlučivala uprava. Za ključne USKOK-ove svjedoke koji su teretili Svilana, branitelj je rekao da su mijenjali iskaze i branili svoje interese u drugim predmetima preko njegovih leđa. (13 sati, Županijski sud, Zrinjski trg 5).

ZAGREB - U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja dodjelit će se novinarska nagrada "Velebitska degenija" za najbolje novinarske radove posvećene ekološkim temama, objavljene u 2012. godini (12 sati, Velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Davor Marković

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙