FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. travnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LENS

Pacijent u kasnom stadiju karcinoma spasio je život vozaču ambulantnog vozila koji je dobio srčani udar, preuzevši volan hitne pomoći i odvezavši ga u najbližu bolnicu, prenose u srijedu francuski mediji. Christian Nayet, 60-godišnji pacijent, ispričao je za novine Voix de Nord da je vozač koji ga je vozio na pregled u Lille imao srčani udar. "Rekao sam mu: daj mi ključeve, vjeruj mi! Moj život nije u opasnosti, ali tvoj jest", ispričao je Nayet. Također je kazao da je vozaču tijekom vožnje uspio dati sredstvo protiv zgrušavanja krvi. Jedino nije mogao pronaći sirenu, ali je upalio rotirajuća svijetla. Prema riječima Frederica Alliennea, bolničara na hitnom odjelu bolnice u Lensu, da nije bilo Nayeta, vozač je mogao umrijeti. Sam Nayet je potom prebačen u bolnicu u Lilleu na dogovoreni pregled.

PARIZ

Bivša francuska glumica Brigitte Bardot, koja se posvetila zaštiti životinja, tražila je od premijerke Tajlanda Yinglucke Shinawatre da prekine trgovinu psima, koje ubijaju u tajnim klaonicama zbog mesa i kože. "Tha Rae, sjeveroistok zemlje je mjesto odvratne trgovine gdje u tajnim klaonicama brutalno ubijaju pse zbog mesa nakon što ih love ulicama ili kradu od vlasnika", napisala je BB Shinawatri u pismu koje je u srijedu objavila njezina zaklada. Bivša glumca drži da se svake godine u toj zemlji ubije 100.000 pasa i još toliko ih se živih izveze iz cijele zemlje u groznim uvjetima, kada u pretrpanim kavezima voze 36 sati do Vijetnama gdje ih brutalno ubijaju radi konzumacije.

NEW YORK

Ružičasti dijamant od 34,64 karata prodan je u utorak na dražbi u New Yorku za 40 milijuna dolara, čime je postignut novi rekord za aukcijsku kuću Christie's. Riječ je o jednome od najvećih i najljepših ružičastih dijamanata na svijetu, prema riječima direktora Odjela za nakit u Christie'su Francoisa Curiela. Anonimni kupac telefonom je dogovorio uplatu 39.323,750 dolara, što je više od milijun dolara po karatu za kamen iz bivših rudnika dijamanta u južnoj Indiji, objavio je Christie's. Ružičasti dragulj nekoć je pripadao kraljevskoj obitelji iz Hyderabada, a od 1960. godine londonskoj podružnici draguljarske kuće Van Cleef & Arpels. Draguljarska tvrtka dijamant je kupila za 46.000 funta, što odgovara današnjoj svoti od 1,3 milijuna dolara, ostvarivši na taj način ogroman profit, izvijestili su iz Christie'sa.

WASHINGTON

Američka tvrtka Lockheed Martin objavila je planove gradnje oceanske ekološke termoelektrane koja će koristiti razlike u temperaturi oceana za stvaranje električne energije čime će 130 godina stari koncept proizvodnje energije biti komercijaliziran. Lockheed je u subotu u Pekingu potpisao sporazum s privatnom tajlandskom tvrtkom Reignwool Group za izgradnju elektrane snage 10 megavata u vodama uz kinesku obalu koja će osiguravati struju za novo luksuzno ljetovalište na otoku Hainanu na jugu Kine. Koristit će tehnologiju koja je poznata kao tehnologija pretvaranja oceanske termalne energije (OTEC). "Ova elektrana bit će dosad najveća elektrana koja je sagrađena za korištenje ove tehnologije. Vjerujemo da je ovo prvi potpisani projekt za gradnju oceanske OTEC elektrane dovoljno velike da opskrbi strujom zajednicu", kaže Dan Heller, potpredsjednik odjela Lockheed Martin za sustave i obuku.

TOKIO

Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je u srijedu da je tijekom 2012. prvi put prodao više od milijun hibridnih automobila u jednoj godini. Japanska tvrtka objavila je da je prodala 1,219 milijuna hibridnih vozila, djelomično zahvaljujući potvrđenom svjetskom uspjehu njezina Priusa i uspjeha u Japanu novog vozila Aque (Prius c u Sjevernoj Americi). Naglasila je da su hibridna vozila predstavljala 14 posto prodaje Toyotinih automobila u svijetu 2012., odnos koji je dosegao 40 posto na japanskom tržištu gdje su se ti automobili nametnuli i iskoristili javne subvencije za kupnju. Hibridni modeli imaju klasičan motor na benzin ali uključuju i električni motor koji hrani baterija na punjenje dok se vozilo kreće, koči ili se spušta niz padinu. Sve to zajedno omogućava smanjenje potrošnje benzina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙