FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. ožujka 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LINZ - U prostorijama srpskog kluba u Linzu u Austriji izbila je masovna tučnjava u petak na večer nakon prijenosa nogometne utakmice između Hrvatske i Srbije, izvijestila je u subotu policijska uprava Gornje Austrije. Policija je nešto prije ponoći dobila dojavu o neredu u prostorijama srpskog kluba. Kad su stigli u klub, policajci su ondje zatekli oko 50 osoba koje su sudjelovale u općoj tučnjavi, a policija je morala angažirati pripadnike devet ophodnji kako bi ih smirila.

SAN ANTONIO - Poznati čileanski pjesnik i nobelovac Pablo Neruda, za kojega se tvrdilo da je umro od raka nekoliko dana nakon vojnog udara u Čileu 1973., zapravo je ubijen, tvrdi već 40 godina njegov osobni tajnik i vozač Manuel Araya, a tvrdnja će uskoro biti provjerena. Arayina tvrdnja koju podupiru i drugi svjedoci, kao i medicinska izvješća, provjerit će se, prema odluci suda u Santiagu, ekshumacijom njegova tijela koja bi trebala početi 8. travnja. Postoji opravdana sumnja da su Nerudu, za vrijeme diktature Augusta Pinocheta ubili diktatorovi agenti.

NEW YORK - Gubitak samo nekoliko sati sna tijekom nekoliko noći zaredom može odmah voditi u povećanje tjelesne težine, utvrdili su američki znanstvenici. Stručnjaci za problematiku spavanja sa sveučilišta u Koloradu proveli su dvotjedno istraživanje na 16 zdravih dobrovoljaca. U tom razdoblju precizno su pratili njihov metabolizam, prehranu i spavanje. Istraživanje je provedeno u strogo kontroliranim uvjetima zatvorenog prostora u kojem se potrošnjom kisika iz zraka i stvaranjem ugljičnog dioksida mjerio njihov metabolizam, prenosi The New York Times. Bilježen je svaki zalogaj hrane, a spavali su po čvrsto utvrđenom režimu.

LONDON - Energetska pića koja sadrže velike količine kofeina ili stimulansa poput taurina mogu pridonijeti razvoju srčanog udara jer povećavaju krvni tlak i izglede za srčane aritmije, prenosi britanski list The Telegraph. Američki znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji utvrdili su da takva pića povećavaju sistolički tlak za 3,5 milimetara žive te da produžavaju tzv. QT fazu srčanog ritma što povećava rizik od pojave opasnijih vrste aritmija. Utvrdili su da konzumiranje jedne do tri limenke energetskih pića produljuje QT interval na EKG-u za 10 milisekundi. Znanstvenik Sachin Shah sa sveučilišta Pacific u Kaliforniji kaže kako je produljenje QT intervala za 30 milisekunda granica koja je razlog za ozbiljnu zabrinutost liječnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙