FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. travnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

HAVANA

Sloppy Joe's, jedan od najpoznatijih barova predrevolucionarne Kube i popularno odredište američkih turista i filmskih zvijezda poput Johna Waynea, Spencera Tracya i Clarka Gablea, ponovno je u petak otvorio svoja vrata nakon gotovo 50 godina. Konobari odjeveni u crno-narančasta odijela posluživali su pića i tapase stranim turistima i Kubancima koji su desetljećima čekali ponovno otvorenje povijesnog bara. Sloppy Joe's osnovao je španjolski emigrant Jose Garcia iskoristivši razdoblje američke prohibicije od 1920. do 1933. kada su Amerikanci hrlili na Kubu radi pića i kocke.

OSLO

Norveška vlada je odobrila plan gradnje tunela za velike brodove kojim će se izbjeći opasne situacije na nemirnom moru pokraj jugozapadne obale, a promotori ga predstavljaju kao prvi tunel te veličine na svijetu. U novom desetogodišnjem planu prometna razvoja, vlada je najavila da će sa strane staviti milijardu kruna (1,01 milijardi kuna) za gradnju pomorskog tunela u Stadu, po imenu poluotoka zloglasno poznatog po orkanskim vjetrovima i olujnom moru. Dužinom od 1700 metara, tunel će omogućiti povezivanje dvaju norveških fjordova. Taj projekt će pridonijeti povećanju sigurnosti i plovnosti voda na jugozapadu Norveške, istaknula je vlada. Tunel će stajati 1,6 milijardu kruna, a probijanje tunela bi najkasnije trebalo početi 2018. nakon dodatnih istraživanja infrastruktre i trajat će četiri godine, navode ulagači.

LONDON

Ekonomska kriza pogodila je i britanske prostitutke koje su morale prepoloviti cijene svojih usluga kako zbog smanjene platežne moći svojih klijenata, tako i zbog nelojalne konkurencije koja je stigla na londonske ulice iz istočne Europe, Brazila i Azije. Prema istraživanju koje je provelo gradsko vijeće središnjeg Londona, cijene usluga u nekoliko godina pale su 50 posto pa londonske prostitutke sada prihvaćaju raznolikije klijente među kojima je i više nasilnika čime se izlažu većem riziku napada i pljačke. "Pad potražnje i povećani broj onih koji pružaju usluge rezultirao je padom cijena, a žene se izlažu rizicima", kazao je vijećnik Westminstera Ian Rowley. Procjenjuje se da u središtu Londona radi stotinjak javnih kuća.

LOS ANGELES

Američki redatelj David Lynch savjetuje američkim vlastima da koriste transcendentalnu meditaciju kako bi pomogle vojnicima koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja po povratku iz Afganistana. Pozvan da na Beverly Hillsu predstavi "Meditaciju, kreativnost, mir", najnoviji dokumentarni film u trajanju 70 minuta o toj mentalnoj tehnici, David Lynch istaknuo je njezine pozitivne učinke na djecu sa školskim problemima, zatvorenike i žene žrtve seksualnog nasilja. "Ljudi kažu da je to oblik meditacije a la Mickey Mouse ili da je to za početnike. Svašta. Radi se o starom obliku meditacije, duboko blagotvornom za ljudsko biće", kazao je Lynch.

SAN PEDRO

Kad je ugledao mladog morskog lava u kalifornijskom gradiću Carsonu, više od 11 kilometara od morske obale, Peter Wallestein pomislio je da se događa nešto ozbiljno. Od siječnja sve je više tih izgladnjelih životinja koje se nasuču duž obale Kalifornije. Obično ih se nalazi na plažama. Sada su posvuda i na stotine. "Na početku nisam bio previše zabrinut", priča 61-godišnji Wallerstein, član udruge za spašavanje morskih životinja. "Ali kad smo počeli primati 75 do 100 poziva dnevno i pronašli životinje blizu dućana s mobitelima u Carsonu i ispod automobila, morao sam poslati znak za uzbunu". Grad Carson, smješten 32 kilometra južno od Los Angelesa, nalazi se nekoliko kilometara od obale oceana.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u petak da će Rusija 2018. lansirati svemirsku misiju s ljudskom posadom iz nove svemirske baze nedaleko od granice s Kinom, prenose agencije. Putin je kazao da će se novi kozmodrom Vostočni, koji se trenutno gradi u regiji Amur na ruskom Dalekom istoku, koristiti za lansiranje misija koje će istraživati Mjesec i Sunčev sustav. Moskva se nada da će novi kozmodrom, uz postojeće uzletište Bajkonur u Kazahstanu, za svoje svemirske programe koristiti i Sjedinjene Države i europske zemlje. Putin je isto tako najavio da će Rusija do 2020. u svoje svemirske programe uložiti 1600 milijardi rublja (39,6 milijardi eura), čime taj sektor postaje jedan od prioriteta u zemlji, prenosi AFP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙