FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska prikupila 95 milijuna dolara prodajom udjela u Transgazu

BUKUREŠT, 17. travnja 2013. (Hina/AFP) - Rumunjska je prodajom 15-postotnog udjela u distributeru prirodnog plina Transgazu prikupila 94,9 milijuna dolara, priopćio je ministar energetike Constantin Nita u srijedu.

Prodaja spada među obveze Rumunjske prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Europskoj uniji (EU) u sklopu uvjeta za kredite u ukupnom iznosu do 25 milijardi eura.

"Prodaja je bila uspješna i označava dobar početak procesa privatizacije", kazao je Nita na tiskovnoj konferenciji.

Oko 70 posto udjela kupili su strani investitori, po prosječnoj cijeni od 179 leja (52,7 dolara) po dionici.

Idućeg mjeseca Rumunjska planira prodati svoj udio u Nuclearelectrici, kompaniji koja upravlja nuklearnom elektranom u Cernavodi, nakon čega bi u rujnu na red došla prodaja udjela u proizvođaču plina Romgazu, te u elektrani u Olteniji, a možda i u Hidroelectrici.

Rokovi tih privatizacija u više su navrata pomicani u pregovorima s MMF-om budući da Bukurešt nije ispoštovao početno utvrđeni raspored.

U MMF-u inzistiraju da će prodaja velikih gubitaških prometnih i energetskih tvrtki potaknuti gospodarski rast Rumunjske. Očekuje se da će rumunjsko gospodarstvo u ovoj godini porasti 1,5 posto, nakon 0,7- postotnog rasta u 2012.

Rumunjska je s MMF-om i EU-om postigla dogovor o 20 milijadi eura pomoći, obećavši zauzvrat stroge mjere štednje. U 2011. zemlja je potpisala dodatni sporazum o kreditnoj liniji u visini 5,0 milijardi eura koje može iskoristiti samo ako zapadne u krizu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙