FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni konzorcij ponudio 277 milijuna eura za kosovski PTK

PRIŠTINA, 12. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Međunarodni konzorcij ponudio je u petak 227 milijuna eura za kontrolni udio u kosovskom državnom telekomunikacijskom poduzeću PTK, što je drugi pokušaj vlade u Prištini da proda najprofitabilnije poduzeće u zemlji.

Konzorcij čine međunarodna investicijska tvrtka sa sjedištem u Njemačkoj ACP Axos Capital Gmbh i investicijska tvrtka sa sjedištem u SAD-u Najafi Companies a partner im je British Telecom Group, objavio je dužnosnik državne agencije za privatizaciju Burim Gashani.

Prodaja 75 posto udjela u PTK važna je za Kosovo koje teško privlači inozemne ulagače zbog razgranate korupcije. Dodatni je problem maleno tržište od samo 1,7 milijuna ljudi, te napetosti između albanske većine i srpske manjine.

PTK ima više od milijun pretplatnika na usluge mobilne telefonije, 100 tisuća pretplatnika u segmentu fiksne telefonije a pruža i usluge pristupa Internetu i kablovske televizije. Privatizacija ne uključuje ogranak za poštanske usluge.

Konkurent im je lokalni ogranak Slovenia Telekoma.

Kosovska vlada namjerava zadržati 25 posto udjela u poduzeću još najmanje pet godina i neće odmah donijeti odluku o najnovijoj ponudi, kazao je ministar gospodarstva Besim Beqaj.

Drugi ponuđač, libanonski M1 International Ltd. ponudio je za kosovskog tk-operatera 150 milijuna eura, kazao je Gashani.

Pravni savjetnik konzorcija na čelu s Axosom Georgi Dimitrov izjavio je da se odabrani ponuđači nadaju da je PTK osigurao 35 milijuna eura gotovine.

"Čekamo konačno zeleno svjetlo vlade i onda ćemo biti spremni ići dalje", dodao je.

Prvi je pokušaj prodaje u 2011. završio neuspjehom zbog korupcijskog skandala u koji su bili upleteni viši dužnosnici kompanije. Tada je za PTK bio zainteresiran i Hrvatski telekom ali se naknadno povukao iz natječaja. Na novi, raspisan u 2012., nije se ni prijavio. Novu ponudu nisu željeli komentirati.

Aktualni je natječaj odgađan u dva navrata jer su ponuđači zatražili više vremena kako bi osigurali financijsku potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice Grupe Svjetske banke.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je vladu u Prištini koja privatizacijom želi popuniti državnu blagajnu da neće moći početi graditi novu autocestu između Kosova i Makedonije dok ne privatizira telekomunikacijsko poduzeće.

Kosovo je od MMF-a dobilo kredit od 100 milijuna eura.

PTK je prošle godine vladi isplatio 45 milijuna eura dividendi. U 2010. vlada je izrazila nadu da će prodajom 75 posto udjela u poduzeću pribaviti 300 do 600 milijuna eura a u međuvremenu nije objavila novu procjenu tog prihoda.

U British Telecomu naglasili su da je njihova uloga u transakciji ograničena na savjetovanje i da financijski ne sudjeluju u ponudi međunarodnog konzorcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙