FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro poskočio prema jenu u nervoznoj trgovini

LONDON, 16. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak poskočio prema jenu u snažnim oscilacijama obilježenoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta, poduprt stabilizacijom cijena zlata koja je prigušila potražnju ulagača za sigurnijom imovinom.

Euro je prema jenu poskočio 2,1 posto, na 128,78 jena, a nakratko je dosegnuo i 128,90 jena. Prema dolaru ojačao je 0,7 posto, te se njime trgovalo po 1,3122 dolara. Njegova najviša razina u danu iznosila je 1,3148 dolara.

Dolar je također poskočio prema jenu, i to 1,5 posto, dosegnuvši 98,13 jena.

Jučer se jen nakratko oporavio od značajnih gubitaka prema ključnim svjetskim valutama budući da je opsežne monetarne poticaje japanske središnje banke za gospodarski rast zasjenila zabrinutost za svjetski gospodarski rast, natjeravši ulagače na potragu za imovinom koju smatraju sigurnijom.

Dodatnu potporu japanskoj valuti pružile su i jučerašnje eksplozije na Bostonskom maratonu, u kojima je stradalo troje ljudi a više od stotinu ih je ranjeno. Jedan je dužnosnik Bijele kuće izjavio da ih se tretira kao teroristički čin, pa su ulagači ponovo krenuli u kupovinu imovine koju smatraju sigurnijom.

Na početku današnje trgovine euro je pak pritisnuo oštar pad indeksa njemačke gospodarske klime ZEW u travnju, koji je signalizirao da neriješena kriza u eurozoni počinje nagrizati i najveće europsko gospodarstvo.

Naknadno se ipak oporavio, poduprt valom kupovina, pri čemu se kao glavni kupac navodi "jedna središnja banka".

"Svjedočimo zapravo korekciji većine jučerašnjih kretanja tečajeva", zaključio je Omer Esiner iz Commonwealth Foreign Exchangea.

Tržišta je jučer uznemirio i rekordni pad cijena zlata iskazanih u dolarima. Danas su se stabilizirale, poskočivši više od tri posto.

"Očekujemo da će efekti prelijevanja pada cijena zlata na tečaj eura ostati ograničeni. Sada očekujemo da će euro ponovo testirati razinu od 1,3140 dolara", tumače analitičari Morgan Stanleya.

Trgovci ipak upozoravaju da će ulagačima trebati jasniji signal da se cijene zlata stabiliziraju kako bi ponovo iskazali apetit za rizikom.

Slabljenje jena ograničit će pak predstojeći sastanak skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 nakon što je američko ministarstvo financija krajem prošlog tjedna najavilo da će pozorno pratiti nove poteze japanske središnje banke i njezinu borbu protiv deflacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙