FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojni zapovjednik: Izrael može sam napasti Iran

JERUZALEM, 16. travnja 2013. (Hina/AFP) - Izraelska vojska sposobna je sama napasti Iran bez strane pomoći, rekao je za javni radio zapovjednik vrhovnog stožera izraelske vojske Benny Gantz u povodu 65. rođendana hebrejske države, prenose mediji u utorak.

"Da, apsolutno", odgovorio je Gantz u intervjuu na pitanje može li izraelska vojska "sama" napasti Islamsku Republiku, bez pomoći saveznika kakve su Sjedinjene Države.

"Imamo planove i predviđanja... dođe li takav trenutak odlučit ćemo" o vojnoj akciji protiv Teherana, dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako Izrael ni na kojem stupnju neće "svoju sudbinu predati u ruke drugih zemalja, čak ni najboljih prijatelja".

Izrael vjeruje da Iran razvija nuklearno oružje pod krinkom civilnog programa što Iran niječe.

Prošli mjesec je iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei rekao da će njegova domovina "zbrisati" izraelske gradove Tel Aviv i Haifu ako je napadne hebrejska država.

Vjeruje se da je Izrael jedina bliskoistočna država s nuklearnim oružjem, no o tome se nikada nije izjasnio.

U drugome intervjuu u utorak, Gantz je rekao da izraelski napad na Iran nije neizbježan i da sankcije koje je nametnula međunarodna zajednica trebaju imati prioritet u zaustavljanju iranske nuklearne prijetnje.

Procjenjuje se da je Iran izgubio milijarde dolara naftnih prihoda zbog sankcija zbog kojih je pala i vrijednost iranske valute. Neovisna istraga ukazuje na pad iranskog uvoza farmaceutskih proizvoda što je također posljedica međunarodnih sankcija.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ožujku da bi Iranu trebalo dulje od godinu dana da proizvede nuklearnu bombu.

U trećem intervju za izraelski vojni radio Gantz je upozorio na sigurnosnu prijetnju iz Sirije u kojoj bijesni građanski rat.

"Jasno je da će biti drugi rat, moguće između sadašnjih protivnika (sirijskog predsjednika Bashara al-Assada) ili protiv nas. Mislim da će se istodobno voditi oba rata", prognozira Gantz.

Na izraelski teritorij na Golanskoj visoravni ranije u travnju padali su projektili iz Sirije, a izraelska vojska uzvratila je tenkovskom vatrom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙