FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: usporavanje gospodarskog rasta Kine ohladilo tržišta

NEW YORK, 15. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oslabili, ukazujući da bi S&P 500 indeks mogao pasti drugi dan uzastopno, nakon što je objavljeno da je kineski gospodarski rast usporio više nego se očekivalo.

Terminski Dow Jones oko 13,00 bio je u minusu 50 bodova, S&P 500 indeks 8,4 boda, a tehnološki Nasdaq 12,75 bodova.

Rast kineskog gospodarstva usporio je u prvom tromjesečju na 7,7 posto, sa 7,9 posto u posljednjem lanjskom kvartalu. Ekonomisti su procjenjivali da će rast iznositi 8 posto.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, zbog toga su oštro pale njihove cijene. Tako se cijena nafte spustila 3 posto, na 88,54 dolara za barel. Cijena zlata, pak, potonula je 6,7 posto, na 1.401 dolar za uncu.

Smanjena sklonost investitora prema riziku vidljiva je i na valutnim tržištima, na kojima je tečaj eura oslabio 0,4 posto prema dolaru, te iznosi 1,3057 dolara.

Najnoviji kineski pokazatelj pritisnuo je i cijene dionice rudarskih kompanija. Tako je u elektroničkom predtrgovanju dionica Freeport-McMoRan Copper and Golda na gubitku 5,7 posto, a Rangold Resourcesa 8,9 posto.

Sa zahuktavanjem sezone objave poslovnih rezultata kompanija, ovoga tjedna očekuje se izvješće 74 kompanije. Od zvučnijih imena, danas će biti objavljeno financijsko izvješće Citigroupa.

Od novih makroekonomskih pokazatelja, danas će biti objavljeno Empire State izvješće o industrijskoj aktivnosti u travnju, te najnoviji podaci o tržištu nekretnina.

Najnoviji podaci iz Kine rezultirali su nastavkom korekcije cijena dionica i na europskim burzama. Trenutno su londonski Ftse indeks, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu između 0,9 i 1,14 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙