FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oporavak tržišta nakon lošeg protekloga tjedna

NEW YORK, 8. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Uoči početka objave tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija, američki terminski indeksi danas su porasli, ukazujući na oporavak cijena dionica na Wall Streetu nakon prošlotjedne najlošije izvedbe od početka godine.

Terminski Dow Jones oko 13,30 bio je na dobitku 18 bodova, S&P 500 indeks 5,2 boda, a tehnološki Nasdaq 6 bodova.

Protekloga tjedna S&P 500 skliznuo je 1, a Nasdaq indeks 1,9 posto, što je njihov najveći tjedni pad u ovoj godini.

Investitori brine predstojeća sezona objave financijskih izvješća kompanija. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle svega 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Usporedbe radi, još u siječnju procjenjivali su da su zarade rasle po stopi od 4,3 posto.

Danas nakon zatvaranja Njujorške burze prva će poslovne rezultate, već tradicionalno, objaviti Alcoa, a kasnije ovoga tjedna od zvučnijih imena očekuje se objava JP Morgan Chasea.

Investitori će danas pratiti i najnovija zbivanja u eurozoni, nakon što je portugalski ustavni sud odbacio u petak četiri od devet prijepornih mjera štednje koje su predviđene ovogodišnjim proračunom. Odluka suda udarac je državnim financijama, no malo je vjerojatno da će zakočiti reforme koje vlada u Lisabonu provodi u sklopu dogovorenog međunarodnog paketa pomoći.

Portugalski premijer već je najavio da će vlada smanjiti državnu potrošnju kako bi postigla proračunske ciljeve dogovorene s međunarodnim zajmodavcima.

I na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, nakon oštrog pada u petak, no njihov je uspon ograničen zbog zabrinutosti ulagača u vezi dužničke krize.

Trenutno su frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC u plusu između 0,28 i 0,72 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙